Spektakl: Preko 600 vitezova na viteškom festivalu „Just Out“ [FOTO / VIDEO]

Četvrti međunarodni festival viteštva „Just Out“ okupio je više od 600 vitezova iz 22 zemlje, u čast šest vekova postojanja manastira Manasije.

Ove godine festival, koji je trajao od 24. do 26. avgusta, okupio preko 100.000 posetilaca koji su pratili program, kako u viteškom selu tako i večernji spektakl podno zidina Manasije – srednjevekovne viteške borbe.

„Ova godina je veoma bitna za nas, kao i Viteški fesitval, tako da očekujemo da ćemo dostići maksimalni broj posetilaca. I narednih godina ćemo raditi na poboljšanju festivala pa očekujemo još jači turistički rast. Ako pogledamo sadašnje stanje u odnosu na prvu godinu, vidimo veliki napredak u svemu. Sada smo spremi i za 200 hiljada posetilaca“, izjavila je direktorka Turističke organizacije Ana Bogdanović.

Domaćin manifestacije su i ove godine bili vitezovi iz Srbije – „Beli Orlovi“ koji su ugostili trupe iz celog sveta.

„Naše udruženje se bavi očuvanjem starih zanata, civilnih i vojnih veština iz perioda XIV veka. Privilegija viteza je ta da onaj koji zaista oseća duh tog vremena, može da pokaže drugim ljudima kako je to zaista izgledalo. Ovo nije jedini događaj koji mi imamo ali je bez sumnje najveći“, rekao je Igor Pavlović, instruktor scenskih borbi viteškog udruženja „Belih Orlova“ iz Beograda.

Pavlović je dodao da Beli Orlovi treniraju scenske borbe koje se viđaju na filmu, pa i još brutalnije. Na treninzima vežbaju sa raznim varijetetima srednjovekovnog oružja, kao i Bohort borbe koje su najsurovije. Što se tiče autentičnosti opreme, njihovo udruženje koristi repliku opreme iz doba cara Dušana, odnosno iz XIV veka.

Drugog dana festivala, po tradiciji, u večernjim časovima održan je defile vitezova i viteške borbe u kojima je krajnju pobedu u Bohort borbama odnela Srbija. Nakog borbi emitovan je igrano-dokumentarni film o Despotu Stefanu Lazareviću „Naučiti mrak da sija“, a festival je posthumnu nagradu „Heroj 2018“ dodelio glumcu Nebojši Glogovcu, naratoru pomenutog filma.

„Despot Stefan Lazarević nam je ostavio u nasleđe fantastični manastir Manasiju, viteške veštine i vrline po kojima je bio poznat širom Evrope. Ovim veličanstvenim ambijentom i događajem želimo da pošaljemo najlepšu sliku Srbije u svet. Ovogodišnji festival je obimniji od predhodnih, imamo nove države učesnice, izašli smo iz okvira i granica Evrope, prerastamo u svetski događaj, rekao je direktor festivala Vladimir Blagojević.“

Posetioci su se mogli upoznati sa viteškim borbama, srednjovekovnim oklopnim borenjem, evropskim neoklopljenim mačevanjem, veštinama mačevanja kroz vekove, streličarskim turnirom i mnogim drugim.

Uz bogat kulturno-umetnički program uz pesmu i igru, posetioci su bili u mogućnosti da se u viteškom selu upoznaju sa srednjovekovnim načinom života, oruđem i oružjem te epohe. Takođe, za najmlađu publiku organizovano je i mnoštvo radionica – slikarska, grnčarska, mačevalačka, streličarska, ali i veliki broj društvenih igara od prirodnih materijala.

[flickr_set id=“72157700724358815″]