Sportskim aktivnostima u 52 borske sportske organizacije obuhvaćeno 3.200 mladih [VIDEO]

Grad Bor ove godine izdvojio je 45 miliona dinara za sufinansiranje razvoja sporta kroz aktivnosti u 52 sportske organizacije i klubova. Još 126 miliona dinara izdvaja se za rad Sportskog centra, čije termine klubovi koriste bez nadoknade.

Pravilan psihofizički razvoj deteta uključuje niz faktora, ali svakako da je bavljenje sportom upravo i garancija zdravijeg načina života  koja podstiče fizički i psihički razvoj.

U Boru postoje 52 sportske organizacije koje imaju oko 3.200 članova. To naravno nije konačan broj dece koja se bave sportom i rekreativnim i fizičkim aktivnostima. Tu su i škole, kao vaspitno-obrazovne ustanove, u kojima je fizička kultura zastupljena u nastavi, a brojnim sekcijama i u vannastavnim aktivnostima dece i mladih.

Na godišnjem nivou u Gradu Bor za sport je opredeljeno oko 170 miliona dinara, od kojih se 45 miliona izdvaja za sufinansiranje programa 52 sportske organizacije.

„Verovatno iz ugla klubova to nije dovoljno. Mi ćemo se potruditi da u narednim godinama ta sredstva budu i veća, ali i klubovi moraju da shvate da je Grad Bor samo deo finansiranja sportskih klubova i samo njihovo funkcionisanje, da bi uprave klubova morale da se potrude da obezbede i deo sredstava putem donacija i sponzorstva. Ono što je bitno da svi klubovi početkom godine znaju sa kojim sredstvima od grada mogu da računaju i na osnovu toga mogu da projektuju i svoje aktivnosti tokom godine“, kaže Igor Janković, član Gradskog veća.

Tokom godine značajna sredstva uložena su i u obnovu nekih sportskih terena i dečjih igrališta.

 „Negde smo zamenili košarkašku tablu, negde smo stavili novu konstrukciju, negde smo zamenili dotrajale rekvizite, negde smo reparirali a negde napravili novu ogradu, ali je poenta priče da smo bukvalno svugde nešto i uradili. Ono čime bi se pohvalili jeste da smo uz pomoć kompanija koje posluju na teritoriji Grada Bor uredil i dva izuzetno posećena i velika igrališta u Petoj mesnoj zajednici i kod objekta Lidl“, dodaje Janković.

Ove godine u Boru je posle desetogodišnje pauze ponovo organizovan Strongmen kup Srbije, a po prvi put je organizovana i manifestacija „Sportski izazov“ u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, koja je obuhvatila veliki broj dece i mladih, ali i brojne klubove koji su potencijalnim članovima prikazali kojim se sve aktivnostima na razvoju sporta i njegovoj popularizaciji bave.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.