Sprovođenje projekta „Škola bez nasilja“ u borskoj gimnaziji

http://www.gimbor.50g.com/images/Skola1TN1.JPGProjekat "Škola bez nasilja" sprovodi se u mnogim obrazovno – nastavnim ustanovama među kojima je i gimnazija "Bora Stanković" u kojoj smo se raspitali šta podrazumeva nasilje u školi i da li postoji saradnja između profesora i učenika.
 

Povodom sve češćih incidenata u kojima su bili uključeni razni vidovi fizičkog i psihičkog  zlostavljanja, gimnazija "Bora Stanković" oformila je tim za zaštitu dece od nasilja. Tim čine petoro profesora, pravno lice i psiholog škole. Osnovni cljevi ovog tima su prevencija nasilja, pružanje pomoći eventualnim žrtvama nasilja, kao i sankcionisanje nasilnih pojedinaca. Učenici su upoznati sa postojanjem ovog tima i uvek se mogu obratiti za pomoć nekom od njegovih članova.
http://www.gimbor.50g.com/izklupe/izklupe3.JPG
Prema istraživanjima najčešći uzročnici nasilja su mladi delikventi koji time ispoljavaju svoje nezadovoljstvo. Kako nam je Jelena Tričković, psiholog borske gimnazije objasnila, većina mladih delikvenata potiče iz razorenih i nekompletnih porodica. Međutim, sve se češće pojavljuju delikventi koji potiču iz naizgled savršenih i stabilnih porodica. Prema njenim rečima, problematično dete je ono koje pravi problem svojoj okolini te je najčešći način da se ono prepozna onda kada krši opšte prihvaćena pravila i norme. Nažalost, najčešće je kasno kada se prekršaj već dogodi, te je stoga najbolje raditi na prevenciji istog.
 
"Za to ne postoji recept već je bitno poverenje. Ako njega ima kontakt je uspostavljen" – rekla nam je direktor gimnazije Slobodanka Ignjatović. Što se tiče odnosa sa profesorima teško je govoriti uopšteno zato što pravila gotovo da nema. Najviše su izraženi odnosi između razrednih starešina i njihovih učenika što naravno nije uvek slučaj.

Projekat "Škola bez nasilja" sprovodi Unicef u saradnji sa ministarstvima prosvete, zdravlja i rada, Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Savetom za prava deteta.

Uskoro komentari učenika gimnazije na ovu temu.