Srbija izašla iz recesije

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je u ponedeljak da je u prvom tromesečju ove godine zabeležen rast industrijske proizvodnje i bruto društvenog proizvoda čime je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije.

Topionica bakra Bor

„Prema podacima Republickog Zavoda za statistiku, u prvom tromesečju ove godine industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja i beleži rast od 5,2 odsto. To je doprinelo i umerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 odsto“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, time je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije u kojoj je bila tokom cele prošle godine, kada je u sva četiri kvartala zabeležen pad bruto domaceg proizvoda.

„Proizvodnja je u prvom kvartalu skoro utrostrucena u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, hemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duvanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji namestaja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe i da je u prvom tromesecju ove godine srpski izvoz ostvario rast od 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Istovremeno, uvoz je praktično stagnirao, što je dovelo do pada spoljnotrgovinskog deficita za cetvrtinu“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, izvoz u martu je dostigao „istorijski rekordnu“ vrednost od 857 miliona evra na mesecnom nivou.

(Beta)