Srbija prva u Evropi po stopi smrtnosti od raka

Srbija je prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u proseku 2,5 odsto, što govori da je problem malignih tumora kod nas veoma ozbiljan, izjavio je danas onkolog Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka.

Foto: Darko Stojanović / pixabay.com
Foto: Darko Stojanović / pixabay.com

On je na konferenciji „Aktuelnosti u onkologiji“, a povodom obeležavanja „Meseca borbe protiv raka“, istakao da je razlog za sve veći broj obolelih i umrlih od malignih tumora posledica NATO bombardovanja u kojem je korišćen osiromašeni uranijum.

Kako je kazao, na osnovu izveštaja Registra za rak Institua za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ o kretanju malignih tumora za 2012. godinu, ukupan broj novoobolelih je bio 36.408, dok je umrlo 21.269 osoba.

Prema izveštaju, kod muške populacije dominira rak pluća, dok je kod žena najčešći uzrok smrtnosti rak dojke.

On je istakao da još nema podataka za 2014. godinu, ali da se može očekivati da je broj novoobolelih oko 40.000, imajući u vidu godišnji rast stope smrtnosti.

U februaru prošle godine Svetska zdravstvena organizacija iznela je podatke o kretanju malignih tumora u svetu, prema kojima se u 2014. očekuje 14 miliona novoobolelih u svetu, a 2034. očekuje se 24 miliona.

„To znači da će u svetu na svakih milion stanovnika oboleti 2.000 ljudi. Prateći taj trend u Srbiji očekujemo za 2014. oko 40.000 novoobolelih, što znači da će se u Srbiji na milion stanovnika otkriti 5.512 obolelih od raka“, rekao je Čikarić.

To je, kako je naglasio, podatak koji upozorava sve koji se bave onkologijom u Srbiji, direkto ili indirektno, da je problem malignih tumora veoma ozbiljan.

„U Srbiji će se za 2014. godinu otkriti 2,8 puta veći broj novoregistrovanih malignih tumora na milion stanovnika nego u svetu, što predstavlja ‘srpsku katastrofu’ „, kaže Čikarić, dodajući da za razliku od Srbije u razvijenim zemljama stopa mortaliteta od malignih tumora u poslednjih 20 godina opada u proseku jedan odsto godišnje.

Kako je objasnio, porast broja obolelih i umrlih od raka posledica je NATO bombardovanja, tokom kojeg je na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma.

„Taj materijal se nalazi u Srbiji, njegovo vreme poluraspada je 4,5 milijarde godine“, naglasio je Čikarić uz napomenu da radioaktivne susptance koje su ljudi tad putem hrane i vazduha uneli u sebe sada izazivaju rak.

Dodao je i da su primarna i sekundarna onkološka preventiva kao i palijativno zbrinjavanje pacijenata na nultoj poziciji, dok je jedan od ključnih terapijskih modaliteta – radioteratija na najnižoj lestvici u odnosu na evropske standarde.

(Tanjug)