Srbija Ziđin Koper: Prosečna plata ove godine veća za 10 odsto

Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) saopštila je danas da nije postignut dogovor sa sindikatima o novom Kolektivnom ugovoru, iako je ponuda menadžmenta podrazumevala dalji rast zarada zaposlenima. Iz SZC su kazali da će prosečna plata ove godine porasti za oko 10 odsto i da će biti veća od 120.000 dinara. 

Saopštenje kompanije prenosimo u celosti:

„U nameri da sa reprezentativnim sindikatima nastavi pregovore koji treba da dovedu do zaključenja Kolektivnog ugovora, menadžment Srbija Ziđin Koper još jednom je pokazao spremnost za dogovor i učinio dodatni napor da sindikalnim liderima predstavi novu ponudu. Podsetimo, sindikatima je ranije u toku pregovora prezentovana jedna poboljšana ponuda, o kojoj oni nisu želeli da pregovaraju.

Novom ponudom, koja je dodatno poboljšana u odnosu na odredbe važećeg Pravilnika o radu, Srbija Ziđin Koper predvidela je rast neto zarada za zaposlene i u ovoj godini, tako da će prosečna plata tokom 2023. vredeti više od 120.000 dinara! To znači da će neto zarade koje Srbija Ziđin Koper isplaćuje za 6.200 radnika biti u proseku povećane za oko 10 odsto (prema novom obračunu povećanja zarada vozači bi imali oko 12% veću neto platu, radnici u održavanju oko 13, dok bi na nekim pozicijama prosečna neto plata bila veća preko 14 odsto).

Nova, poboljšana ponuda predočena je reprezentativnim sinidkatima, a predata je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Njome je, uprkos izazovima, predviđeno povećanje plata radnicima iako kompanija nije dostigla planiranu proizvodnju u 2022. godini, godini u kojoj je i prosečna cena bakra na svetskom tržištu bila niža od proseka u 2021, što je imalo negativan uticaj na prihod kompanije. I pored toga, neto plate su sa prosečnih 100.500 dinara u 2021. povećane prošle godine na preko 110.000 dinara.

Cilj kome stremi Srbija Ziđin Koper je visokokvalitetan i održivi razvoj, što su glavni preduslovi za nastavak dobrog trenda unapređenja uslova rada i zarada za zaposlene. Kompanija će u skladu sa principima društvene i poslovne odgovornosti nastaviti da ulaže u nove tehnologije, ljude, lokalnu zajednicu i poboljšanje životne sredine, a tokom četvorogodišnjeg poslovanja u Srbiji pokazana je potpuna posvećenost ovim ciljevima.

Za četiri godine, koliko Srbija Ziđin Koper posluje u Boru i Majdanpeku, neto zarade neprekidno su rasle. Prosečna neto plata povećana je 61,5 odsto u odnosu na 2018, kada je zaposlenima u proseku isplaćivano 68.100 dinara. Danas prosečna plata vredi više od 110.000 dinara, što je i 50,3 odsto više od republičkog proseka na kraju 2022. godine.

Srbija Ziđin Koper je tokom četvorogodišnjeg poslovanja na ime raznih poreza uplatila u republički budžet 348 miliona dolara i time dala značajan doprinos poboljšanju životnog standarda ne samo u Borskom regionu, nego i širom Srbije“.


Protest u četvrtak

Radnici kompanije na društvenim mrežama šire poziv na protest zakazan za četvrtak 26. januara od 15.30 ispred kapija u Boru i Majdanpeku.

Sindikati su zbog primene novog Pravilnika o radu organizovali dva protesta na kojima poručili poslovodstvu da zahtevaju rast zarada za 14,3 odsto, poništavanje aktuelnog Pravilnika o radu i sklapanje novog Kolektivnog ugovora koji ne bi bio nepovoljniji po zaposlene od prethodnog.