Srbija Ziđin Koper: Sa sindikatima nije postignut sporazum, pregovore nastavljamo u dobroj veri

Menadžment Srbija Ziđin Kopera i predstavnici reprezentativnih sindikata vode pregovore o usklađivanju cene rada za ovu godinu, a sporazum još nije postignut.

O toku pregovora oglasila se kompanija saopštenjem koje prenosimo u celosti:

U skladu sa Kolektivnim ugovorom Srbija Ziđin Koper započela je pregovore o usklađivanju visine osnovne zarade sa reprezentativnim sindikatima još početkom decembra prošle godine. Do sada je sa predstavnicima sindikata na ovu temu održano sedam sastanaka, a poslodavac je više puta poboljšavao ponudu.

Prema poslednjoj ponudi koju je predložio menadžment Srbija Ziđin Koper zarada oko 70 odsto zaposlenih bila bi uvećana 11 odsto, a oni sa nižom platom u kompaniji mogli bi da očekuju povećanje od 15 odsto.

Kako na jučerašnjem sastanku predstavnici šest reprezentativnih sindikata nisu prihvatili ovu ponudu, obe strane usaglasile su se da u pregovore treba uključiti resorna ministarstva. Menadžment Srbija Ziđin Koper nastaviće da pregovara u dobroj veri, sve do postizanja obostrano prihvatljivog rešenja.

U 2023. godini zarade u rudarskoj kompaniji koja posluje u Boru i Majdanpeku uvećane su 14 odsto. Prošlogodišnja prosečna neto zarada iznosila je oko 126.000 dinara, a u poređenju sa neto prihodom od pre pet godina uvećana je 87 odsto.

Ukupan broj zaposlenih u Srbija Ziđin Koper premašuje šest hiljada, a od dolaska kineskog strateškog partnera 2018. godine zaposleno je 2.900 novih, mladih radnika.

Plate radnika u kompaniji daleko premašuju lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika, a 45 odsto su veće od proseka u Republici Srbiji. Pored osnovne zarade kompanija zaposlenima isplaćuje topli obrok u visini 17% prosečne zarade u Republici Srbiji, odnosno oko 14.000 dinara, kao i regres za godišnji odmor u iznosu 121.200 dinara godišnje. Takođe uvedeni su i isplaćuju se mesečni i godišnji bonus, bonusi za prisutnost, doprinos bezbednosti i zaštiti životne sredine. Mnoga prava zaposlenih uređena su znatno povolјnije nego što je to predviđeno Zakonom o radu.

Strateško partnerstvo Ziđin Majning Grupe sa Vladom Republike Srbije donelo je veliko pobolјšanje na polju bezbednosti i zdravlјa na radu, zaštiti životne sredine, otvoreni su novi rudnici, nabavljena je nova oprema i implementirana savremena tehnologija.

Srbija Ziđin Koper svrstava se u najveće izvoznike u Srbiji, ali spada i u red privrednika sa najvećim uplatama po osnovu raznih poreza i naknada, jer je dosad u republički budžet uplatila više od 484 miliona američkih dolara.