Srbija Ziđin Koper: Zbog blokade puta prinuđeni smo da obustavimo rad u rudniku „Novo Cerovo“

Srbija Ziđin Koper prinuđena je da zbog blokade puta koji vodi ka „Novom Cerovu“ privremeno obustavi proizvodnju u ovom rudniku, kažu iz kompanije.

Foto: I. Mitrović (Srbija Ziđin Koper)

Blokada puta koju sprovode meštani sela Krivelj dovela je do prekida snabdevanja rudnika repromaterijalom, pošto su iscrpljene i sve zalihe dizela, eksplozivnih sredstava, kugli i ostalog.

Dragan Ilić / Foto: I. Mitrović (Srbija Ziđin Koper)

„Sve rezerve repromaterijala su istrošene, tako da površinski kop “Novo Cerovo” mora privremeno da obustavi rad. Većina radnika biće upućena na godišnji odmor, a na poslu će ostati samo broj neophodan za održavanje kopa u ovakvoj situaciji, što je propisano Zakonom o rudarstvu“, kaže upravnik “Novog Cerova” Dragan Ilić.

Iako je morala da obustavi proizvodnju u najmlađem rudniku, kompanija je organizovala održavanje na licu mesta i za to angažovala nekolicinu od ukupno 280 radnika.

Ivan Ivanović / Foto: I. Mitrović (Srbija Ziđin Koper)

„Stoje nam sve mašine! Bojimo se da radnici ne odu na prinudne odmore. Nadamo se da će blokade prestati, jer nam je cilj da radimo i primamo punu platu“, kaže rukovodilac elektromašinskog održavanja u “Novom Cerovu” Ivan Ivanović.

Ovo potvrđuje i referent za nabavku energenata Marko Milosavljević.

Marko Milosavljević / Foto: I. Mitrović (Srbija Ziđin Koper)

„U problemu smo zbog goriva. Mehanizacija nam stoji zbog nedostatka dizela, jer cisterne ne mogu da prođu blokade. Zalihe u rezervoaru su na minimumu, pa utovarne mašine i kamioni stoje. Identična situacija je i u Fabrici drobljenja i mlevenja u “Novom Cerovu”.

Jalena Trajković / Foto: I. Mitrović (Srbija Ziđin Koper)

„Zbog blokade puta iscrpljene su zalihe repromaterijala koji je neophodan za preradu rude. Fabrika će morati da uđe u zastoj, a jedan deo radnika biće upućen na godišnji odmor“, kaže zamenica rukovodioca Fabrike drobljenja i mlevenja u “Novom Cerovu” Jelena Trajković.

Dobrica Fujkić / Foto: I. Mitrović (Srbija Ziđin Koper)

„Situacija je alarmantna, jer nemamo dovoljno repromaterijala za normalan rad fabrike. Još juče smo obavestili ljude da će neki morati da idu na prinudne odmore, pa su radnici veoma uznemireni. Neki se s pravom i ljute, jer ispaštaju zbog blokada“, ističe rukovodilac radionice za flotiranje Dobrica Fujkić.

Foto: I. Mitrović (Srbija Ziđin Koper)

Srbija Ziđin Koper poštuje srpske zakone, pridržava se svih postojećih sporazuma i aktivno traži dijalog sa organizatorima blokade, lokalnim vlastima i Vladom Srbije kako bi se blokada puta rešila mirnim putem, kažu iz kompanije.