SREĆAN USKRS: Vernici katoličke crkve danas slave Uskrs

Katolici, ali i svi hrišćani koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Uskrs, praznik smrti i uskrsnuća Isusa Hrista.

Katolički običaji vezani za Uskrs počinju već Pepelnicom kada počinju post i korizma i koja povezuje zimsko i prolećno vreme i traje sve do Uskrsa.

Na sam Uskrs običaj je hranu nositi na blagoslov, ukrasiti sto i pripremiti veliku gozbu. Uskrsno slavlje završava se Belom nedeljom – prvom nedeljom posle Uskrsa, a naziv joj je povezan uz odeću koja bi trebalo da se nosi.

Za razliku od prethodnih godina, uskršnja misa u borskoj Rimokatoličkoj crkvi biće služena bez vernika, što je direktna posledica odluke Beogradske nadbiskupije da ispoštuje preporuke Vlade Srbije za suzbijanje pandemije.

„Uskrsli Gospodine, Ti si prešao višemilenijumski put svih mogućih i najžešćih ljudskih iskušenja i vršio volju svoga Oca. Zato si uvek i pobeđivao. Nauči, dakle, i nas slušati sve večne zakone stvorenoga sveta, nauči nas razgovarati s nebeskim Ocem tako kako si to i sam činio u svesnom noćnom osamljivanju. Nauči i nas slušati Duha kojeg si nam u svojoj smrti predao, jer On je »Gospodin i životvorac«. Tebi, uskrslome kralju, koji si svima nama svojim slušanjem otvorio potpuno nove perspektive, Tebi slava i moć! A svima nama, koji u Tebe verujemo, radost, mir i blagoslov!“, istakao je u svojoj poslanici nadbiskup beogradski, mons. Stanislav Hočevar.

Pored katolika, Uskrs danas slave i protestanti, anglikanci, ali i neke pravoslavne crkve.