Srećku Zdravkoviću nagrada “Mladi heroj” za društveni aktivizam [VIDEO]

Boranin Srećko Zdravković, član Gradskog veća, zadužen za omladinu i projekte dobitnik je nagrade “Mladi heroj” u oblasti društvenog aktivizma, na konkursu koji već četiri godine organizuju EXIT fondacija i Naftna industrija Srbije.

Srećko Zdravković, prvu nagradu u oblasti društvenog aktivizma osvojio je za inicijativu formiranja Doma omladine u Boru, koji je za kratko vreme postao značajna spona u organizaciji mladih, poznat po svakodnevnim akcijama, edukacijama, ali važnim projektima koji za cilj imaju upravo volontarizam i aktivizam mladih.

Nagrada mu je 15. novembra uručena u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, a pored Zdravkovića nagrađena su ukupno 52 “mlada heroja” u Srbiji koji su svojim rezultatima zaslužili titulu „Mladi heroj” u kategorijama: nauka i obrazovanje, kultura i umetnost, preduzetništvo i kreativne industrije i društveni aktivizam.

“U svim kategorijama dodeljuju se po prva tri mesta. Ja sam osvojio prvo mesto kroz nominaciju građana i ocenu žirija za najaktivnijeg “mladog heroja” godine u oblasti društvenog aktivizma. Ovo je nešto što je zaista velika čast za bilo kog mladog čoveka iz jednog razloga jer motiviše onoga koji je nosilac nagrade da nastavi i da gura u tom pravcu, a sa druge strane ono što je još važnije za sve one koji nisu osvojili nagradu a aktiviraju se, ili bi se aktivirali motiviše da i oni mogu biti sutra nagrađeni”, kaže za Portal Bor 030 Srećko Zdravković.

Zdravkoviću ovo nije prva nagrada. Za svoj društveni aktivizam prošle godine nagrađen je specijalnom nagradom Ujedinjenih nacija za doprinos razvoju lokalne zajednice.

Delegacija Evropske unije dodelila mu je nagradu za doprinos promovisanju evropskih vrednosti među mladima, a 2013. uručena mu je i druga nagrada Ministarstva za omladinu i sport za razvoj volonterskih projekata.

Bio je i jedan od troje srpskih stipendista Harvarda za program društvenog organizovanja 2016.

“Na svečanosti dodela nagrada “Mladi heroj” imao sam priliku da razgovaram sa svim tim divnim ljudima koji su nosioci drugih nagrada i bila mi je naprosto čast da upotnam ljude iz “drugih svetova”, da tako kažem, svako iz svog nekog resora i viđenja, pa je i to jedna lepa prigoda bila u Evropskoj prestonici mladih – Novom Sadu. Puno stvari sam tamo samo u jednom danu naučio novih, čuo mnogo novih ideja koje možemo da primenimo u našem gradu i sigurno ćemo se truditi da taj inovativan pristup delovanja primenimo i u našoj lokalnoj samoupravi”, dodaje Zdravković.

Svečana ceremonija dodele bila je deo događaja „Youth Heroes Motivation Day“, u okviru kog su se novim generacijama svojim inspirativnim pričama obratili obratili desetostruki šampion sveta u kik-boksu Nenad Pagonis i ekspert u sferi digitalnog marketinga, Ivan Bildi.

Konkurs „Youth Heroes“, inače, organizuju EXIT fondacija i Naftna industrija Srbije, sa ciljem da uspešne mlade ljude, između 15 i 30 godina, izvuče iz anonimnosti i nagradi ih za postignuća i za izuzetan doprinos društvu.

“Ideja mi je da od decembra do juna radim na razvoju mobilne aplikacije za razvoj društvenog aktivizma, da sve što sam naučio i primenjivao u praksi svedem na digitalnu formu koja će biti stipendirana i plasirana u osam zemalja Evrope”, otkriva nam svoje planove Srećko Zdravković, član Gradskog veća i laureat priznanja “Mladi heroj”.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.