Srpski „kralj bakra“ ulazi u trku za RTB Bor?

Tendersku dokumentaciju za dokapitalizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor otkupilo je sedam kompanija, a nagađa se da je jedna od njih „Red metal”, kompanija biznismena Milana Popovića.

Sedam kompanija iz Kanade, Bugarske, Makedonije, Rusije, Kine i Srbije otkipilo je privatizacionu dokumentaciju  za Rudarsko topioničarski basen Bor, izjavio je medijima državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Stevanović, međutim, nije želeo da precizira koje su kompanije zainteresovane za dokapitalizaciju borskog kombinata bakra, čiji je tender otvoren do 20. avgusta.

Jedna od tih kompanija, naveo je danas portal B92, mogla bi da bude i kompanija “Red metal” u vlasništvu sprskog kralja bakra Milana Popovića, koja je, navodno i ranije bila zainteresovana za RTB Bor. “Red metal”, međutim, danas nije ovu informaciju ni potvrdio, ali ni demantovao.

Budućeg strateškog partnera, nagađanja su brojnih medija, RTB bi mogao da nađe i među kineskim kompanijama, od kojih su neke već boravile u Boru.

Na to ih navodi i izjava državnog sekretara Dragana Stefanovića koji je rekao da bi  sudeći po globalnim ekonomskim kretanjima i iskustvima sa Železarom Smederevo, upravo Kinezi mogli da budu najozbiljniji ponuđači.

Izvesno je, međutim, da će strateški partner borskog basena bakra dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postati kompanija koja, kako i uslovi tendera nalažu, poslednju deceniju se pretežno bavi eksploatacijom i proizvodnjom bakra, ostalih obojenih i plemenitih metala i koja je prošle godine ostvarila prihod od najmanje pola milijarde dolara.

„Ko najbolje ponudi i za kompaniju i državu, taj će biti strateški partner kroz dokapitalizaciju”, naveo je Stevanović.