SRS: Zaustavite demografski sunovrat Borskog okruga

Borski okružni odbor Srpske radikalne stranke pozvao je vlasti u Boru, Negotinu, Majdanpeku i Kladovu da pristupe rebalansima lokalnih budžeta i uštedama obezbedi novac za pomoć mladim bračnim parovima, porodicama sa decom i mladim preduzetnicima.

Radikali podsećaju na negativna demografska kretanja i upozoravaju da se broj stanovnika u borskom okrugu, u periodu od 2011. do 2019. godine, smanjio za blizu 14.000 ljudi.

„Prema raspoloživim podacima, na teritoriji borskog okruga sredinom 2019. godine živelo je oko 111.000 stanovnika. Nažalost, trend smanjivanja broja stanovnika se nastavio i u 2020. godini. Evidentno je da se iseljavanje mladih ljudi odvija u dva pravca – u veće centre u Srbiji i u inostranstvo“, navodi se u saopštenju SRS.

Radikali su pozvali vlast da se pod hitno posveti rešavanju ovog problema.

„Besmisleno je da vlast svu energiju troši na borbu za sigurne glasove, fotelje i lagodan život. Ukoliko se pod hitno ne preduzmu određene pronatalitetne mere koje bi dovele do povećanja broja stanovnika, a samim tim i do povećanja broja poreskih obveznika, bićemo svedoci nestajanja čitavih naselja u našem okrugu“, kaže se u saopštenju Srpske radikalne stranke.

Vlast je pozvana da posebnu pažnju obrati na mlade bračne parove i da preduzme sve moguće mere kako bi se tim ljudima rešile stambene potrebe.

„Takođe, pozivamo opštinske vlasti u sve četiri opštine da pod hitno pronađu finansijska sredstva kako bi se pomoglo mladim preduzetnicima u razvijanju njihovog biznisa i stvaranju uslova za otvaranje dodatnih radnih mesta“, poručuju Radikali.

Po oceni Okružnog odbora SRS „ovo možda poslednji trenutak da se nešto učini kako bi se bar ublažio ovaj demografski sunovrat na teritoriji borskog okruga“.

„U suprotnom, više neće imati ko da plaća poreze i druge dažbine od kojih dobijaju funkcionerske plate i druga primanja“, zaključuju Radikali.