SSP Bor: Još uvek bez odgovora nadležnih kakav je hemijski sastav koncentrata korišćenog u „Ziđinu“ 2019.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Boru (SSP) prozvao je republičku vladu da je umesto da prihvati predlog kineskog investitora da rekonstruiše topionicu, insistirala na nastavku proizvodnje.

Vlast je, ističe se u saopštenju za javnost Gradskog odbora Stranke slobode i pravde još jednom pokazala da joj nije stalo do zdravlja Borana. Ovih dana je, ističu u SSP-u, Topionica ponovo počela sa radom, ali i “prekoračenje zakonom dozvoljenih graničnih vrednosti koncentracije štetnih materija u vazduhu”.

“Gradske, kao i republičke vlasti, su u septembru, a da bi primirili bes građana, navodile ka tome da je rad u Topionici zaustavljen zbog zagađenja, zbog reakcija državnih institucija, kao i zbog krivične prijave gradonačelnika Bora. Tada smo, što je sada i dokazano, tvrdili da rad nije zaustavljen iz tih razloga već zbog tehničkih problema i zbog redovnog godišnjeg remonta. I gradska i republička vlast su dokazale, u Ugovoru o strateškom partnerstvu, a onda i neradom institucija, da im je zdravlje Borana, kao i poštovanje zakona, mnogo manje bitno od profita stranog investitora, od svoje lične koristi, kao i od političke podrške koju time mogu da dobiju. Imajući uvid u komunikaciju unutar kompanije Zijin Copper, možemo tvrditi da ovih dana sve to ponovo dokazuju”, ističe se u saopštenju.

Predlog Zijin Mining grupe bio da se proizvodnja u Topionici u potpunosti zaustavi, da se uradi kompletna rekonstrukcija i izgradnja, a da u toku tog procesa radnici budu raspoređeni na druga radna mesta u kompaniji.

“Kineski menadžment, takođe tvrdi da je Vlada RS odbila taj predlog i da je insistirala na ponovnom pokretanju proizvodnje, uz uslov da se održi kvalitet vazduha iz 2018. godine. Koliko je, ako uzmemo u obzir tehnologiju koja, uprkos obećanjima iz 2014. godine, ipak ne podržava ovaj nivo proizvodnje, to realno neostvariv uslov, dokazao je i direktor kompanije Zijin Copper na nedavnom sastanku sa upravnicima. On je vrlo pametno, pre ponovnog pokretanja proizvodnje, zatražio od Bobana Todorovića i Jovice Radisavljevića garancije da se uslov o kvalitetu vazduha koji postavlja Vlada RS može ispuniti ukoliko se pokrene proizvodnja i obojica su dali garancije”, navode u Gradskom odboru Stranke slobode i pravde u Boru.

Oni dodaju da se nadaju da će prekoračenja dozvoljenih vrednosti sumpor dioksida ostati “usamljen slučaj”, te da će i dalje “insistirati i pozivati na odgovornost sve državne institucije u kojima politički, a ne stručno odabran kadar radi na štetu građana Srbije”.

“Napominjemo i da smo pre mesec dana tražili, kao informaciju od javnog značaja, od ministarstva rudarstva i energetike hemijski sastav koncentrata korišćenog u kompaniji Zijin Copper u toku 2019. godine, a da odgovor još uvek nismo dobili, iako je zakonski rok za odgovor bio 15 dana.Takođe napominjemo i da još uvek nemamo nikakve povratne informacije iz Tužilaštva kome smo novembra 2019. godine podneli krivičnu prijavu protiv direktora kompanije Zijin Copper, gradonačelnika Bora i ministra Gorana Trivana, a po Zakonu o zaštiti vazduha i po Zakonu o zaštiti životne sredine”, zaključuju u Gradskom odboru SSP u Boru.