SSP Bor: Zdravstveni sistem je u kolapsu, zaposlite medicinske radnike

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) zatražio je od Ministarstva zdravlja da zbog manjka zdravstvenih radnika u Boru, odobri prijem lekara i medicinskih sestara koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale Bor.

SSP navodi da je na evidenciji NSZ Bor bez posla 15 doktora opšte prakse i 108 medicinskih sestara, a Ministarstvo zdravlja i Komisija za nova zaposlenja odbila je zahtev direktora Opšte bolnice u Boru Gorana Joksimovića da posao dobije 30 sestara, deset lekara i dva radiološka tehničara.

„Obratili smo se i gradonačelniku zahtevom da se sva budžetska sredstva, određena za ono što trenutno nije prioritet, preusmere ka rešavanju ovog problema i naveli da ćemo ih u suprotnom smatrati direktno odgovornim za kršenje ljudskih prava svakog građanina Bora koji ne bude dobio adekvatnu zdravstvenu zaštitu i pomoć“, saopštio je SSP.

Ta stranka podseća da je epidemiološka situacija u Boru znatno pogoršana, i da je, zaključno sa 3. decembrom, ukupan broj osoba koje imaju korona virus 810, a da broj preminulih nije poznat zbog odluke da ta informacija bude centralizovana.

SSP je upozorio i da usled kolapsa zdravstvenog sistema i velikog broja medicinskih radnika koji su u izolaciji, pacijenti koji nemaju koronu ne dobijaju neophodnu zdravstvenu pomoć i zaštitu.

(Beta)