SSP: Kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagađenja vazduha u Boru napisan reda radi

Irena Živković, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Boru kritikovala je Kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagađenja vazduha u gradu koji je Gradska uprava u Boru uradila povodom učestalih aerozagađenja u ovom gradu, ali i reakciju resornog ministarstva koje je primedbama odgovorilo na plan maltene šest meseci kasnije.

U saopštenju za javnost, Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Boru navodi da je Kratkoročni plan koji je Gradska uprava načinila i predala 13. februara ove godine Ministarstvu zaštite životne sredine, sve, samo ne kratkoročni, što se posebno ogleda u primedbama koje su na sporni plan dali iz ministarstva.

„Čitajući primedbe Ministarstva na Kratkoročni akcioni plan koji je uradila gradska uprava Bor, stekli smo utisak da je urađeno sve sem onog što je zakonska obaveza. U Kratkoročnom akcionom planu nema podataka o prekoračenjima koncentracija opasnih po zdravlje ljudi, nema mera koje će se sprovesti, nema rokova za realizaciju tih mera, nema nosilaca aktivnosti ni izvora finansiranja“ , navode u SSP-u.

Ovaj plan, podsećaju u SSP-u morao je da bude izrađen još 2013. a na osnovu primedbi koje su navedene, „pisan je samo da bi bio napisan usled pritiska javnosti“.

„Većina primedbi koje ima Ministarstvo su se mogle čuti i na javnoj raspravi održanoj u gradskoj upravi, pa pretpostavljam da ih obrađivači ili nisu razumeli ili nisu želeli da ih uvaže.
S obzirom da su Ministarstvu bili potrebni meseci da odgovore gradskoj upravi Bor, a imajući u vidu sve primedbe na urađeno, gledamo pesimistički na bilo kakvu mogućnost skorijeg rešenja problema. Apsurdnosti doprinosi i samo Ministarstvo koje u primedbama kaže i „Skrećemo pažnju da Kratkoročni akcioni plan treba da sadrži mere koje se kratkoročno preduzimaju u cilju smanjenja rizika ili trajanja prekoračenja koncentracija opasnih po zdravlje ljudi. To su mere koje su potrebne da se ŠTO PRE smanji nivo zagađujućih koncentracija“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Irena Živković, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u kojem dodaje da je na plan, dostavljen 13. februara odgovoreno tek 4. avgusta.