SSP: Nedovoljna obećanja, Bor čeka novu bolnicu

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) podsetio je na obećanja o izgradnji nove bolnice uBoru. Kritike su usledile nakon što se, po rečima Irene Živković, predsednice GO SSP nije videla nikakva značajna aktivnost u vezi sa izgradnjom bolnice, uprkos obećanjima data tokom prošle izborne kampanje.

„Gospodine Milikiću, obećali ste i Vi i Aleksandar Vučić u prošloj izbornoj kampanji novu bolnicu u Boru do kraja 2022, a još uvek nigde ni temelja. Pretpostavljam da ste to stavili na listu pripremljenih obećanja i za izbore koji slede jer Vama i SNS – u nije nikakav problem da svakodnevno obećavate i izgovarate neistine, ali javnost mora da zna epilog vaših predizbornih bajki“, navodi se u saopštenju SSP.

Ova stranka ističe da se Bor suočava s ozbiljnim izazovima u zdravstvenom sektoru.

„Od trenutnih 103 lekara 35 sledeće godine odlazi u penziju. Specijaliste skoro i da nemamo, za svaku zahtevniju intervenciju moramo u veće gradove. Kada govorim o Boru, govorim o gradu za koji je Batut još 2019. godine upozorio da se hitno moraju sistemski sprovesti mere zbog ogromnog povećanja broja obolelih od nekog oblika maligniteta“, kaže se saopštenju.

SSP zamera što je gradska vlast počela da šalje radnike javnog sektora na redovne sistematske preglede u privatne domove zdravlja.

„Godinama pod blokadom, naš Dom zdravlja jedva opstaje, a vi radnike gradske uprave ovih dana obaveštavate da redovne sistematske preglede rade u privatnom sektoru, uz opravdanje kao i uvek: „Bila je najbolja ponuda na tenderu““, navode is SSP-a.

Irena Živković je iznela niz predloga za oporavak i razvoj zdravstvene zaštite u Boru:

  1. Saradnja sa Ministarstvom zdravlja kako bi se sačinio realan kadrovski plan i zaposlio dovoljan broj radnika.
  2. Povratak izgubljenih firmi koje trenutno obavljaju sistematske preglede svojih radnika u privatnim domovima zdravlja.
  3. Obezbeđivanje finansijske održivosti Doma zdravlja.
  4. Unapređenje medicinske opreme.
  5. Renoviranje Doma zdravlja.
  6. Izgradnja nove bolnice.
  7. Obezbeđivanje zdravstvenim radnicima dostojnih plata.
  8. Dodeljivanje stimulacija lekarima.

„I to će se uraditi, čim na ovim izborima građani Bora i Srbije kažu da više u vaša lažna obećanja ne veruju“, zaključuju iz SSP-a.