SSP podnela žalbu Ministarstvu

Predsednica gradskog odbora Stranke Slobode i Pravde (SSP) u Boru predala je žalbu Ministarstvu za zaštitu životne sredine na rešenje da nije potrebna izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta skladištenja zapaljivih tečnosti i skladišta opasnog otpada na teritoriji Brestovca.

Foto: Bor030 arhiva

Prilikom predaje žalbe Ministarstvu iz SSP-a su kazali da državne institucije rade u “u korist profita stranog investitora, a ne interesa građana Srbije”.

“Kao što je u samom Ugovoru pri prodaji RTB Bor, čije smo delove prosledili Republičkom javnom tužilaštvu, navedeno da će država Srbija imati razumevanja za zagađenje koje će proizvesti kompanija Zijin u prelaznom periodu, bez navođenja trajanja prelaznog perioda, i da neće snositi krivične ni finansijske kazne, kao što Republička ekološka inspekcija, lokalna samouprava i ministarstvo za zaštitu životne sredine ćuti na naše krivične prijave podnete još 2019. godine, kao što ministarka Zorana Mihajlović kaže da je u Boru zeleni rudnik, a sam predsednik države da u Boru više i nema zagađenja, tako je i sada ministarstvo zaštite životne sredine, donelo je rešenje, da nije potrebna izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta skladištenja zapaljivih tečnosti i skladišta opasnog otpada. Pokušaćemo da sprečimo ovo sramno rešenje koje je kao i dosadašnja samo i isključivo u korist profita stranog investitora, a protiv ne samo Borana nego svih građana Srbije”, kazala je Živković.