SSP traži reakciju nadležnih zbog zagađenja reke Pek

Stranka slobode i pravde (SSP) apelovala je na nadležno ministarstvo i inspekciju za zaštitu životne sredine da izadju na teren i da se na licu mesta uvere da je reka Pek pretvorena u korito za taloženje jalovine i bakar sulfata pošto je u nju kineska kompanija Ziđin ispustila bakar sulfat kroz svoje otpadne vode.

Prema rečima Sanje Lukić iz Odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde (SSP), kineska kompanija koja u rudniku Majdanpek vrši iskopavanja zlata, srebra i bakra je pre ispuštanja te otpadne vode mešala sa krečom kako bi dobili svetliju boju zbog čega je u Kučevu ugroženo snabdevanje pijaćom vodom.

„Kineski Ziđin, glavni krivac za uništavanje reke Pek, planira da poveća kapacitete celog proizvodnog procesa (flotacije), sa šest na 11 miliona tona godišnje, dok Ministarstvo zaštite životne sredine po običaju ćuti i okreće glavu na drugu stranu“, navela je ona.

Ona je rekla i da je to Ministarstvo pre šest meseci donelo rešenje da Ziđin nema obavezu da izradi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za povećanje proizvodnog procesa Rudnika bakra Majdanpek.

„Da li Majdanpek koji ima manje od 8.000 stanovnika treba potpuno uništiti i iseliti samo da bi strane kompanije ostvarile profit? Šta će biti sa gradjanima Kučeva koji više nemaju pijaću vodu? Koliko je ljudi država spremna da žrtvuje zarad svojih privatnih interesa?“, upitala je Sanja Lukić iz SSP.

(Beta)