Štab za vanredne situacije: Sve gradske službe spremne za zimsku sezonu

Spremnost gradskih službi za predstojeću zimsku sezonu razmatrano je na sednici gradskog Štaba za vanredene situacije u sali Skupštine grada.

Trenutno najveći problem u gradu odnosi se na Elektrodistribuciju, a u vezi sa površinom koju pokriva i razuđenošću elektrodistributivne mreže. Postoji 338 trafostanica, od toga 230 van grada. Ukupna dužina elektroenergetske mreže je preko 1.300 km. Kako kažu iz Elektrodistribucije, od početka godine bilo je 2.977 intervencija na niskom naponu, u proseku skoro 10 svakoga dana. Što se tiče spremnosti za zimski period, na velikom delu podignutih stubova nedostaje snop, i to se u 90% slučajeva odnosi na seoska područja. Mesečne pogtrebe zahtevaju oko 6,5 km snopa, što bi u velikoj meri pomoglo da Elektrodistribucija spremno dočeka zimu.

Veliki problem predstavlja i manjak raspoloživih elektromontera. Nekada je u radionici u Boru bilo osamdeset ljudi, a sad ih ima svega deset. Takođe, problem je i vozni park koji je dosta zastareo i često ispada iz pogona, a prosečna starost vozila je preko 10 godina.

Grad Bor će se, preko Poverenika civilne zaštite, uključiti u rešavanje svih postojećih problema na terenu, kako navodi gradonačelnik Aleksandar Milikić.

„Ono što je zadatak ljudi iz Elektrodistribucije Srbije jeste da urade sve ono što nisu stigli ove godine, a nije urađeno malo – postavljeno 580 novih nosećih stubova, urađeno je 18 km mreže. Treba još mnogo da se radi, ali zadatak je da se počisti rastinje koje ugrožava sistem prenosa struje i da se deo stubova, koliko je moguće, zameni tamo gde imamo kritične delove energetske mreže”, kaže Milikić.

JKP „3. oktobar ” je uveo zimsku službu za održavanje, stavljeno je u pripravnost deset kamiona i šest radnih mašina, dvadeset vozača i dvadeset radnika. Trenutno je obezbeđeno 240 tona soli, a svaki dan pristiže 40 tona i očekuje se da pristigne još 400 tona, što će, smatraju, biti dovoljno za predstojeću sezonu. Takođe, postoji uređena dinamika i organizacija za čišćenje sela.

Gradonačelnik je najavio da će Grad, kao i prethodnih godina,  nastaviti saradnju kada je u pitanju čišćenje grada i okolnih sela, koordinacijom između Poverenika civilne zaštite i JKP „3. oktobar”  .

Što se tiče proizvodnje toplotne energije, iz JKP „Toplana” kažu da uglja ima dovoljno. Trenutna zaliha iznosi 7.000 tona, do sada je potrošeno 13.000, ali se očekuje da pristigne još uglja. Nema većih problema što se tiče snabdevanja, dok je jučerašnji kvar u naselju Staro selište brzo saniran. Gubici na mreži iznose od 19 do 25 kubika po satu, a kada je u pitanju veći problem, preko 30 kubika, ali, kako kažu iz Toplane, situacija će biti bolja kada se sanira mreža.

Vodosnabdevanje grada i svih sela je uredno i trebalo bi da tako ostane do kraja sezone. U prethodnom periodu povećana je izdašnost izvorišta. U proseku se distribuira oko 220 litara vode u sekundi, kako u gradu, tako i u selima. Urađen je remont i u svakoj stanici postavljena rezervna pumpa, tako da će, kako navode iz JKP „Vodovod”, svaki eventualni kvar biti vrlo brzo saniran.

Gradonačelnik je zaključio da je stanje vrlo zadovoljavajuće, te da su, u narednom periodu, kada dođe do snežnih padavina, sve službe u gradu spremne da svoj posao urade onako kako se od njih očekuje.