Stanje na putevima u Boru i okolini

Kolovozi u Boru su vlažni, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm, a kretanje se odvija otežano. Autobusi „Bortravela“ se kreću nesmetano, a u međugradskom saobraćaju su kašnjenja u normali, do 10 minuta, javljaju iz „Bortravela“.

Sneg na kolovozu u Boru
Foto: Bor 030 – arhiva

Prema izveštaju zimske službe JP „Putevi Srbije“ neprohodan je put Donji Milanovac – Majdanpek – Debeli Lug – Jasikovo – Žagubica.

Zimska služba savetuje pažnju na prevoje i kritične deonice na sledećim putnim pravcima, na kojima se preporučuje maksimalan oprez u vožnji i obavezno korišćenje zimske opreme: Borsko jezero – Žagubica, Crni Vrh, Boljevac – Rtanj – Soko Banja – Vrelo, Prevoj Rtanj, Majdanpek – Negotin – Mokranje (granični prelaz Bugarska), prevoj Popadija , područje Majdanpeka, Golubac – Donji Milanovac – Porečki most – HE Đerdap 1 veza sa državnim putem I B 35, prevoji Boljetinsko brdo i Golo brdo.

Zabrana za šlepere i kamione važi na sledećim putnim pravcima gde je obavezna zimska oprema, savetuje se oprezna vožnja:  Borsko jezero – Brestovac, Majdanpek – Negotin – Mokranje (granični prelaz Bugarska), Golubac – Donji Milanovac – Porečki most – HE Đerdap 1 veza sa državnim putem I B 35, HE Đerdap 1 (granični prelaz Rumunija) – Kladovo – Negotin – Zaječar – Knjaževac – prevoj Tresibaba (granica sa opštinom Svrljig), Paraćin – Zaječar – Vrška Čuka.

Što se tiče Zaječara, kolovozi su vlažni, a na putevima I prioriteta, uglavnom u nižim predelima ima snega na kolovozu od 5-10 cm. Na putevima II i III prioriteta sneg na kolovozu preko 10 cm. Saobraćaj otežan do izuzetno otežan. Vidljivost je smanjena na 50 m zbog vejavice. Sitni odroni, duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima. Najviše ih ima na putu IB-34 (Đerdapska magistrala), gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije, koja obaveštava o odronima. Povremeno ima ledenica u tunelima br. 14 i 20 na putu IB-34.

JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te se apeluje na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuje maksimalan oprez u vožnji.