Stanovnici borskog naselja C-16 predali peticiju za formiranje Zone 30

Na zahtev stanovnika naselja C-16 u Boru strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze“ iz Bora pokrenulo je peticiju za formiranje „Zone 30“ u ulici Crnovrške brigade.

Peticiju, koja je predata gradonačelniku Bora Aleksandru Milikiću, ali i Odeljenju za privredu i društvene delatnosti, Odeljenju za urbanizam, građevinske, komunalne, imovinsko-pravne i stambane poslove, Odeljenju za inspekcijske poslove, Savetu za bezbednost saobraćaja u GU Bor i JKP za stambene usluge, potpisalo je 110 građana ovog naselja.

Oni zahtevaju da Gradska uprava Bor i Upravljač puta na teritoriji grada Bora deo Ulice Crnovrških brigada od broja 2 do broja 8  bude „Zona  30“ i da se postavi znak opasnosti „Deca na putu (I-15)”, koji označava nailazak na deo puta na kome se često kreću deca, kao što je blizina škole, obdaništa, igrališta i slično.

Takođe, ovom peticijom građani zahtevaju da se u blizini igrališta postave i „Prepreke za usporavanje saobraćaja (ležeći policajci)“ koji su nekad bili postavljeni. Peticija je, inače, pokrenuta u u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuju Beogradske otvorene škole uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

„Zakon o bezbednosti saobraćaja zonu 30 definiše kao deo puta, ulice ili naselja u kojoj je brzina kretanja vozila ograničena do 30 kilometara na čas. Ova zona podrazumeva drugačiji pristup rešavanju problema i drugačije oblikovanje saobraćajnog prostora uz primenu inovativnih, praktičnih i jednostavnih rešanja koja bi zadovoljila sve učesnike u saobraćaju i korisnike ovog prostora“, navodi Igor Velić iz Udruženja „Sigurne staze“, autor projekta “Staze urbane mobilnosti na teritoriji grada Bora“ čiji je cilj unapredjenje bezbednosti saobraćaja, životne sredine i pristupačnosti saobraćajne infrastrukture za sve učesnike u saobraćaju sa posebnim akcentom na decu, starija lica, osobe sa invaliditetom i bicikliste na teritoriji grada Bora kroz kreiranje inovativne internet platforme sa crowd-sourcing komponentom “mobilitybor.com”.

Mobilna i web aplikacija “Mobility Bor” omogućiće pregled, unos i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim građanima Bora da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja pristupačnosti urbanističke i saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada Bora.

Pozivamo sve građane da se uključe u projekat i popune anketu o „Stanju saobraćajne i urbanističke infrastrukture za ranjive učesnike u saobraćaju sa ocenom stanja bezbednosti na teritorji grada Bora“. Anketa je anonimna, a njeni rezultati će se koristiti prilikom izrade mobilne i web aplikacije“, navodi Velić.