STEFANOVIĆ: Vozački ispit polagaće se elektronskim putem

Juče je na snagu stupila odluka o polaganju vozačkog ispita elektronskim putem.

vozacki-ispit

Juče je grupa kandidata, koja prolazi obuku za dobijanje vožačke dozvole „B“ kategorije, po prvi put imala priliku da testove za proveru teorijskog znanja polaže koristeći kompjuter.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i v.d. direktora policije Vladimir Rebić, uverili su se juče u efikasnost elektronskog sistema polaganja. Stefanović je, u obraćanju medijima, istakao da to je prvi put u Srbiji da se vozački ispiti polažu elektronski, iz jedne prostorije.

Kandidati mogu da pristupaju elektronskoj bazi pitanja koja se nalazi na serverima Ministarstva unutrašnjih poslova. Reč je o bazi od 5.000 pitanja od kojih se metodom slučajnosti generišu ispitna pitanja za kandidata, u zavisnosti od kategorije za koju polaže, objasnio je Stefanović.

Ministar policije je ukazao da se u prostoriji iz koje se polaže nalaze dve sigurnosne kamere koje su umrežene i koje snimaju, tako da se ne može dogoditi da umesto kandidata ispit polaže neko drugi. Prema njegovim rečima, time je potpuno obezbeđeno da test polaže kandidat koji ga je prijavio, da se pitanja generišu metodom slučajnosti, a da je polaganje moguće samo sa konkretnih računara auto-škole.

“Prvi put kandidati mogu odmah da provere da li su položili ispit, da li su imali dovoljan broj tačnih odgovora, dakle ne moraju da čekaju preglede testova”, dodao je Stefanović.

Kandidati, kako je naveo ministar, imaju mogućnost uvežbavanja pitanja, ali i mogućnost da ispit prijave od kuće.

Ukazavši da taj sistem omogućava integritet, brzinu i predstavlja korak dalje u elektronskoj upravi, Stefanović je naveo da će sistem biti umrežen i sa drugim ministarstvima i institucijama tako da neće biti moguće da kandidat polaže ispit ukoliko nije prošao propisani broj teorijskih časova ili ukoliko postoji zabrana koju je izrekao neki drugi državni organ.

Osim polaganja ispita, kako je rekao, sistem će onemogućiti i registraciju vozila ukoliko postoje zakonske prepreke.

Stefanović je naglasio da će svi podaci biti automatizovani i na najbolji mogući način zaštićeni na serverima Ministarstva unutrašnjih poslova.

(24sata/Bor030)