Stigao prvi kontigent vakcina

Prvi kontigent od 140.000 vakcina farmaceutske kuće “Novartis” protiv novog gripa A H1N1 stigao u Srbiju. Uzorci će biti predati Agenciji za lekove, rečeno u “Jugohemiji”, koja je uvezla vakcine.

 

Prvi kontigent od 140.000 vakcina farmaceutske kuće “Novartis” protiv novog gripa A H1N1 stigao u Srbiju. Uzorci će biti predati Agenciji za lekove, rečeno u “Jugohemiji”, koja je uvezla vakcine.


 

U Srbiju je danas stigao prvi kontigent od 140.000 vakcina farmaceutske kuće “Novartis” protiv novog gripa A H1N1. Uzorci će biti predati Agenciji za lekove, rečeno je agenciji Beta u “Jugohemiji”, koja je uvezla vakcine.

Kako je navedeno, prve količine vakcina isporučene su 10 dana pre ugovorenog roka.

Vakcine su dopremljene specijalnim kamionima-hladnjačama i tokom transporta su kontinuirano bile u režimu “hladnog lanca”.

Prvi uzorci vakcina biće predati Agenciji za lekove, a kontigent će potom biti transportovan do Instituta “Torlak”.

Po isporuci vakcine “Torlaku”, Nacionalna Agencija za lekove i medicinska sredstva prekontrolisaće kvalitet i efikasnost, pa će tek onda početi vakcinacija stanovništva u Srbiji.

Zaštita najugroženijih kategorija stanovništva počeće između 10 i 15 decembra.

Prvo će biti vakcinisani hronični bolesnici, trudnice i deca starija od šest meseci. U drugom krugu biće vakcinisani zaposleni u javnim ustanovama, a potom, u trećem krugu, svi ostali.

Drugi talas za sedam do deset dana

Drugi talas novog gripa najverovatnije se očekuje za sedam do deset dana.

“Taj talas će biti istog intenziteta kao i ovaj do sada, ali najvažnije je da se pravi pandemijski talas očekuje sa početkom drugog polugodišta, to jest u februaru”, rekao je predsednik Komisije za nabavku vakcina Branislav Tiodorović.

Pacijent zaražen virusom gripa tipa A (H1N1) koji je na Infektivno odeljenje požarevačke Opšte bolnice primljen pre manje od dve nedelje, preminuo je sinoć oko 20 časova, potvrdio je direktor Srećko Bosić.

Reč je o muškarcu starom 53 godine iz okoline Golupca sa obostranom upalom pluća koji je u poslednjih 10 dana bio na aparatu za veštačko disanje. On je osamnaesta žrtva novog gripa u Srbiji.

Zaključno sa 27. novembrom u Srbiji je potvrđeno 364 slučajeva obolevanja od novog gripa A (H1N1).

Na bolničkom lečenju nalazi se 464 osoba sa oboljenjima sličnim gripu od kojih je 23 na respiratoru.

(RTS)