Stiglo prvih 100 tona opreme za “novu topionicu”

Prvi kontingent od stotinak tona opreme za kontaktni kotao u novoj fabrici sumporne kiseline stigao je juče u Bor. Reč je o delovima parnog izmenjivača toplote.

Oprema Nova Topionica RTB BorUpravo to je i najavljeno na sednici borda direktora Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) “Bor” , “SNC Lavalina” , “Outoteka” i “Energoprojekta” (osmog marta u Beogradu), na kojoj je bio prisutan i glavni menadžer projekta iz kanadske inženjerske kuće gospodin Vulkan Matler.

Tada je rečeno da ustanovljeni termin-plan mora da se poštuje, kao i da će u narednih desetak dana početi dopremanje opreme za “novu topionicu”.

Narednih dana očekuju se da pristignu i ostali delovi za fabriku sumporne kiseline (kiselootporna opeka) i topionicu – kazao je Boban Todorović, direktor Topionice i rafinacije bakra, 16. marta, brojnim novinarima okupljenim ispred glavnog skladišta TIR-a, gde je iz tri kamiona počeo istovar prve opreme za realizaciju “Projekta rekonstrukcije topionice i izgradnju nove fabrike sumporne kiseline”.

Kako je ranije dogovoreno na sastanku u Beogradu, za šest do sedam nedelja biće dopremljeno dodatnih 300 tona opreme.

Podsetimo da je iz Pitsburga (SAD) put Bora krenuo i predgrejač, težak preko 60 tona, koji na svom temelju treba da bude krajem aprila, dok će kompletna procesna oprema za novu fabriku sumporne kiseline biti u RTB-u do isteka ove godine.

(PRESS Služba RTB-a)