Sto godina od rođenja patrijarha Pavla

Na današnji dan pre tačno jednog veka rođen je srpski patrijarh Pavle, koji se svojom skromnošću i mudrošću nastanio u srcima miliona vernika.

1

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle, kako je glasilo njegovo puno ime i titula, rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci u tadašnjoj Austrougarskoj kao Gojko Stojčević.

Za episkopa raško-prizrenskog ustoličen je 1957. godine u prizrenskoj Sabornoj crkvi svetog Đorđa. Poglavar Srpske pravoslavne crkve bio je od 1990. godine do smrti u novembru 2009. godine.

Patrijarh je, prema sopstvenoj želji izraženoj u testamentu, sahranjen u manastiru Rakovica.

Stogodišnjica rođenja poglavara Srpske pravoslavne crkve Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla biće obeležena nizom manifestacija u Beogradu. U Narodnoj biblioteci otvorena je izložba posvećena ličnoj biblioteci patrijarha Pavla, dok će Duhovna akademija biti održana u Zadužbini Ilije Kolarca.

Lična biblioteka patrijarha Pavla pripada fondu biblioteke Srpske patrijaršije, ima status kulturnog dobra i čuva se u konaku manastira Svetog arhangela Mihaila u Rakovici, gde je i sahranjen.

Povodom 100 godina od rođenja srpskog patrijarha Pavla u Srbiji je 2014. godine objavljena poštanska marka sa njegovim likom.