Iz Zlota poslata poruka: STOP mini-hidroelektranama na rekama istočne Srbije

U bioskopskoj sali u borskom selu Zlot juče je održan zbor građana zbog početka izgradnje mini-hidroelektrana na Zlotskoj reci.

Okupljanje je počelo u centru sela odakle se spontano otišlo na most preko Zlotske reke gde je nakratko blokiran saobraćaj.

Meštani Zlota i Sumrakovca, koji su direktno pogođeni planiranom izgradnjom MHE, pobunili su se jer smatraju da će ova postrojenja „trajno devastirati“ reke, a samim tim ih ostaviti bez vode za piće i poljoprivredu od koje većina njih živi.

Oni ističu da nisu upoznati sa planom izgradnje MNE, kao ni o svim štetnim uticajima po reku, građane i čitav eko sistem u priobalju.

„Sa ovog zbora pozivamo sve nadležne i dajemo im rok od sedam dana da građanima objasne ko je doneo odluku o izgradnji, ko je izdao dozvolu, ko su izvođači, koji su to ljudi koji hoće da ovo naše bogatstvo unište“, izjavio je Milivoje Miki Janošević odbornik u Skupštini grada Bora.

ON je kazao da je formiran Odbor za odbranu reka koji će redovno obilaziti lokacije na kojima je planiranja gradnja i koordinirati daljim aktivnostima u sprečavanju radova.

„Sprečićemo po svaku cenu radove. Blokiraćemo puteve i mostove, nateraćemo ih da obusteve radove jer dugog izlaza nema“, rekao je Janošević.

Na teritoriji Bora i Boljevca planirano je ukupno 13 mini-hidroelektrana na Beljevini, Crnom Timoku, Zlotskoj i Brestovačkoj reci.