Stripovi koje smo voleli

Dok današnja deca odrastaju uz televiziju i interenet, neke starije generacije pamte lepa vremena, kad su svoje slobodno vreme provodile sa svojim omiljenim strip junacima.

Zdravko Zupan

Nekada su svi jedva čekali trenutak izlaska novog broja stripa na kioscima, umetnost slike usklađene sa rečima je predstavljao pravo uživanje.

Da se strip u poslednjoj deceniji povukao sa scene je činjenica malih tiraža i slaba prodaja. Ali da nije sve tako crno i da za strip još uvek ima nade, dokaz je izdavački poduhvat “Stripove koje smo voleli”.

Ovo umetničko delo predstavlja izbor najboljih stripova i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije u 20. veku. Stvorio ga je tročlani tim, pripadnici različitih generacija: Živojin Tamburić, Zdravko Zupan i Zoran Stefanović u izdanju izdаvаčke kuće „Omnibus“. Ovim povodom borska publika je ugostila glаvnog urednik i direktora “Omnibus-a” i jednog od najvećih strip autora Zdravka Zupana.

Iako se strip polako povlači sa kioska i sve češće nalazi svoje mesto u knjižarama, na policama biblioteka ili kolekcionara, strip ipak ima svoje zaljubljenike i publiku.

Zdravko Zupan je svoju naklonost prema stripu osetio još u petoj godini, sa 12 počeo da crta, a sa 15 je već izdavao za “Politikin Zabavnik”.

Sada veliki srpski i jugoslovenski autor, istoričar i izdavač, crtao je serijal “Tom i Džeri” za zagrebačku “Vjesnikovu presagenciju” po licenci američkog preduzeća Hana i Barbera.

Za francusko područje je crtao Dizni serijale Miki Maus („Mickey Mouse”), Šilja („Goofy“) i Gavran Gaša („Ellsworth“), prema scenarijima uglednog evropskog scenariste Fransoaza Karteđanija.

Zdravkove najpoznatije autorske strip serije su “Zuzuko” i “Munja” koje izlaze i danas.

Bogate biografije i ostalih autora govore da je tim eksperata radio na izradi ove knjige.

Knjiga je namenjena najširoj publici i predstavlja prvi kritički leksikon o stripu u istočnoj Evropi. U knjizi su dati osnovni podaci, uzorci tabli, kao i kritike ili citati iz kritika za 200 stripova od oko 200 autora (150 crtača i 50 književnika/scenarista).

Iz razgovora sa Zdravkom saznajemo da je na knjizi rađeno oko godinu i po dana, ali i to da se trud na kraju isplatio, jer je knjiga nagrađena za izdavački poduhvat godine na 56. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Ovim priznanjem je otvoren novi put stripu, jer je po prvi put u istoriji naše države Ministarstvo za kulturu otkupilo jedno ovakvo izdanje i ponudilo ga bibliotekama i knjižarama.

“Svaki strip je predstavljen sa jednom tablom i dva zaglavlja. U jednom zaglavlju su kritike koje su autori skupljali kroz decenije o stripu, u drugom zaglavlju su podaci o stripovima – ko je autor, koliko strip ima stranica i gde je prvi put objavljen”

rekao nam je Zdravko.

Na pitanje iz publike, da li strip polako umire, Zdravko je odgovorio:

“Strip neće nestati, kao što i televizija još uvek postoji pored interneta. Tiraž je smanjen, ali strip je umetnost koja zauzima posebno mesto u kulturi poput filma ili fotografije”

http://www.istmedia.rs