Studenti iz Beograda, Niša i Bora posetili gradilište nove topionice

0
32

Studenti završnih godina, asistenti i profesori Građevinskog i Mašinskog fakulteta u Beogradu i Nišu i Tehničkog fakulteta u Boru posetili su danas gradilište nove topionice i fabrike sumporne kiseline.

Foto: Kolektiv
Foto: Kolektiv

 

Po rečima Dragana Marinkovića, jednog od njihovih domaćina i direktora projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje fabrike sumporne kiseline, imali su priliku da se na licu mesta informišu o svim aspektima i uvere u napredovanje ovog našeg, ali i najvećeg ekonomskog i ekološkog projekta na Balkanu.

“Upoznali smo ih sa tehnološkim procesom gradnje, parametrima koji će se dobijati kada se projekat završi i počne proizvodnja, elementima vezanim za njegovu realizaciju (koliko je kojih materijala ugrađeno, broj angažovanih radnika i mehanizacije). Mislim da su im utisci pozitivni, jer je to jedinstvena prilika da vide kako se ovako značajan poduhvat realizuje u praksi”, istakao je Marinković.

Ranko Božić, v. d. dekana Građevinskog fakulteta u Beogradu, impresioniran je saznanjima o značaju ovog objekta, kao i o ulozi ove visokoobrazovne ustanove u napredovanju radova i realizaciji projekta.

“Lično sam veoma ponosan i na Fakultet i na naše kolege koji su dali svoj, nesumnjivo, veliki doprinos izgradnji ovog objekta. Ubuduće očekujemo još više posla i angažman naših studenata koji će i ovom prilikom videti koliko je važna saradnja školske ustanove i privrede, odnosno prakse. GRF je ovde u ulozi stručnog nadzora nad realizacijom projekta. Prema našim saznanjima, investitor RTB Bor je izuzetno zadovoljan našim konsultantskim uslugama i ovaj napredak radova je, u svakom slučaju, ogromna zasluga i naših stručnjaka. Nadam se da će ovo biti dobra preporuka za investitora da i ubuduće u GRF-u nađe povoljnog i pouzdanog partnera”, rekao je Božić.

Dekan Tehničkog fakulteta u Boru Milan Antonijević smatra da je ovo odličan projekat za Bor i Srbiju.

“Radujem se početku rada nove topionice. Očekujem da ekološki problemi nestanu iz Bora, da Bor finansijski ojača, a takođe i Republika Srbija. Cena bakra jeste malo veća i to će omogućiti da zarađujemo više nego do sada. Za obične građane Bora biće fantastično, jer ako nema sumpor-dioksida i prašine, ovo će biti divan grad za život. Nadam se i verujem u to”, rekao je novinarima Antonijević.

(Kolektiv)

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here