Studenti Rudarsko-geološkog fakulteta posadili u Boru 300 mladica crnog bora

Uoči Međunarodnog dana zaštite životne sredine, koji će ovog 5. juna u svetu biti obeležen pod sloganom „Putovanje u zeleniju budućnost“, Srbija Ziđin Koper ugostila je danas buduće inženjere zaštite životne sredine, studente Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Njih su u rudarski grad i kompaniju doveli profesori radi terenske nastave i stručne prakse, ali i organizovane sadnje crnog bora duž puta ka rudniku „Jama“. Za nepuna dva sata, na toj lokaciji posadili su 300 mladica četinara.

Gostima iz Beograda dobrodošlicu je u ime domaćina poželeo generalni menadžer Sektora za društveno-odgovorno poslovanje u Srbija Ziđin Koper Džang Jičeng.

„Do pre pet godina ovde je bilo odlagalište raskrivke. Otpadni materijal koji je godinama lagerovan pretvorio se u „planine“ jalovine. Morali smo najpre da raščistimo, pa rekultivišemo teren i tek onda posejemo travu. Zeleni „tepih“ znak je da je ova lokacija oživela, a metamorfoza će za nekoliko godina biti potpuna, kada mladice koje smo posadili porastu i postanu lepa borova šuma. Ova akcija je deo šire kompanijske strategije očuvanja prirodnih resursa i zaštite životne sredine koju realizujemo korak po korak. Dosad je u Boru i Majdanpeku, u različite ekološke projekte, Srbija Ziđin Koper investirala preko 200 miliona dolara. Sanirano je oko 200 hektara degradiranog područja i posađeno 560 hiljada sadnica. Dobar primer je i rekultivacija „Visokih planira“ koju smo počeli u Boru, gde je dosad ozelenjeno preko 355 hiljada kvadrata“, kazao je Džang Jičeng.

Profesor dr Aleksandar Cvjetić podvukao je da je Rudarsko-geološki fakultet baš radi ravnoteže između rudarstva i ekologije pre nekoliko godina otvorio smer „inženjerstvo zaštite životne sredine“. Rudarstvo, kako je rekao, ne mora nužno biti privredna grana koja uništava životnu sredinu.

„Svake godine u ovo doba RGF organizuje i terensku nastavu za svoje studente, jer jedno je kada im mi opisujemo njihov budući poziv, a sasvim je druga priča kada oni na licu mesta vide ono što uče kroz teoriju. Bor je grad sa rudarskom tradicijom dužom od 100 godina i zbog toga mu se vraćamo svake godine. Redovni smo posetioci i imamo veoma dobar odnos sa kompanijom Srbija Ziđin Koper“, kazao je profesor Cvjetić.

Studentkinja treće godine Katarina Polić prvi put je došla u Bor.

„Terenska nastava nam mnogo znači, jer u praksi možemo da vidimo sve ono za šta se školujemo. Profesori umeju da kažu da u životu nema loših odluka, već loših inženjerskih rešenja i zato se trudimo da postanemo dobri inženjeri i doprinesemo očuvanju životne sredine“, kaže ona.

Studenti su nakon sadnje crnog bora nastavili praktičnu nastavu u drugim kompanijskim pogonima. Nadležni u Sektoru zaštite životne sredine pokazali su im na licu mesta kako se tretiraju rudničke vode, opasni otpad i prašina, ali i kako kompanija brine o ozelenjenom području oko najvećeg rudnika i njegovih pratećih fabrika. Budući akademci posetili su flotacijsko jalovište u „Velikom Krivelju“, kao i postrojenje za tretman otpadnih voda kod rudnika „Jama“ .