Studenti UB neće plaćati prve dve prijave ispita

0
22

Senat Univerziteta u Beogradu preporučiće fakultetima da studentima ne naplaćuju najmanje prve dve prijave ispita, odlučeno je danas na sednici tog univerzitetskog organa.

Rektorat_Beogradskog_univerziteta

Senat je, ustvari, usvojio preporuku Ministarstva prosvete donetu pre nekoliko dana nakon dogovora ministra Srđana Verbića sa predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije i drugih studentih organizacija.

Preporuka se odnosi kako na budžetske tako i na samofinansirajuće studente, a svaki fakultet može da odluči da broj besplatnih prijava bude veći od dve.

Inače, fakulteti UB različito postupaju po pitanju takse za prijavljivanje ispita.

Osam ustanova uopšte ne naplaćuje prijavu ispita, devet fakulteta naplaćuje svako prijavljivanje, na 12 fakutleta bez nakanade su moguće prve tri prijave, a dva fakulteta ne naplaćuju samo prvu prijavu.

Senat, međutim, nije odlučivao o preporuci Ministarstva da se studentima ne naplaćuje izrada i odbrana završnog rada, ni administrativni troškovi za upis godine i overu semestra, tako da će akademci i ubuduće morati da izdvajaju novac za ove usluge fakulteta.

Kako je rečeno, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju visokoškolska ustanova je ovlašćena da utvrdi šta smatra redovnim uslugama.

Senat UB je još 2007. utvrdio da u redovnu uslugu ne ulazi izrada i odbrana završnog rada, kao ni administrativni troškovi za upis godine i overu semestra.

Ministarstvo prosvete to smatra redovnim uslugama, ali ono nije ovlašćeno za takvu odluku, već je odluka na samoj visokoškolskoj ustanovi, odnosno Univerzitetu, objašnjeno je na sednici.

Dok je trajala sednica, deo studenata Univerziteta u Beogradu okupio se na platou ispred Filozofskog fakulteta i krenuo u protestnu šetnju do Ministarstva prosvete.

Studenti su već nekoliko dana blokirali Filozofski fakutlet, a dekan Miloš Arsenijević rekao je da će sa predstavnicima studenata razgovarati tokom popodneva.

Kako je rekao novinarima, studentima će biti predloženo da ne plaćaju prve dve prijave ispita.
Sada se ne plaća samo prva prijava ispita, rekao je Arsenijević i naveo da bi prihodi fakulteta, ukoliko bi se ispunili svi zahtevi studenata, mogli da budu manji za 15 miliona dinara.

(Tanjug)

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here