Studentima po 8.000 dinara stipendije

0
142

Opština Bor posle višegodišnje pauze nastavlja stipendiranje studenata osnovnih akademskih i master studija u školskoj 2015/2016. godini. Visina mesečne stipendije iznosiće 8.000 dinara.

zivorad-petrovic-ng

Prema Odluci o stipendiranju studenata i nagrađivanju učenika opštine Bor u tekućoj školskoj godini biće dodeljeno ukupno 30 stipendija. Biće stipendirano 20 studenata osnovnih akademskih studija i 10 studenata master akademskih studija. Iznos za pojedinca je 8.000 dinara mesečno, a sredstva su obezbeđena u opštinskom budžetu i isplaćivaće se u deset jednakih mesečnih rata.

“Razlog za donošenje ove odluke je stvaranje što boljih uslova za školovanje dece i omladine sa teritorije opštine Bor, jer našem gradu su potrebni stručni ljudi. Neophodno je da se koliko god je moguće ublaži teška materijalna situacija, i da se pruži prilika kako za nastavak školovanja tako i za nagrađivanje svima koji pokažu posebne uspehe u školi i na takmičenjima. Cilj je da se školovanje omogući i učini dostupnijim što većem broju mladih sa teritorije naše opštine. Nemoguće je odrediti koliko potencijalno veoma sposobnih i talentovanih ljudi nikada nije imalo prilike da razvije svoje sposobnosti samo zato što za njihovo školovanje nije bilo sredstava, ali jeste moguće sprečiti da se to i dalje dešava”, rekao je predsednik opštine Bor Živorad Petrović.

Prema rečima načelnice Opštinske uprave Ljubinke Jelić, iz sredstava budžeta opštine Bor stipendiraće se od druge godine studija studenti osnovnih akademskih studija i studenti master akademskih studija koji se finansiraju iz budžeta na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, sa ostvarenim izuzetnim uspehom u toku školovanja, a koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Bor najmanje dve godine.

Uslov za konkurisanje je takođe i najmanja prosečna ocena 8,5 ostvarena u prethodnoj godini studija i davanje godine za godinom, odnosno redovno studiranje.

Najmanja prosečna ocena važi i za nezaposlene studente prve i druge godine master akademskih studija, a uslov je i da nisu navršili 27 godina života.

Redosled pri rangiranju utvrđuje se tako što prednost imaju studenti viših godina studija, studenti sa većim prosekom ocena, oni koji studiraju van mesta prebivališta, kao i studenti lošijeg materijalnog stanja.

Poslednji konkurs za stipendiranje studenata bio raspisan i sproveden za školsku 2008/2009 godinu, a da u novoj odluci ne postoje odredbe vezane za prioritetna zanimanja, niti su predviđene obaveze korisnika da na neki način “odrade” stipendiju, kao ni obaveza opštine Bor da stipendistima obezbedi radno mesto.

“Radi se o stvaranju lakših i optimalnijih uslova za školovanje dece i omladine sa teritorije opštine Bor, a da bi teška materijalna situacija bila ublažena i povećane mogućnosti za nastavak školovanja, kao i nagrađivanja dece koja su pokazala posebne uspehe u školovanju i na takmičenjima. Cilj je da se školovanje omogući i učini dostupnijim većem broju dece i omladine sa teritorije naše opštine”, izjavila je Ljubinka Jelić.

Ulaganje u obrazovanje je svakako i ulaganje u budućnost. Zbog toga i opštinske stipendije treba da stimulišu mlade ljude da se nakon školovanja vrate u svoju opštinu, donoseći nove, sveže ideje i inicijative za prosperitet i tako postanu aktivan deo te budućnosti. Zato će se stipendiranje studenata u opštini Bor nastaviti i narednih godina.

(Danas/Bor030)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime