Šuga u Zaječaru ne jenjava, dok je u Boru nema

0
154

I nakon mesec dana se šuga u Zaječaru ne povlači, dok u Boru ove zarazne bolesti nema.

lekarski-pregled-ruku

Prema rečima Javorke Stankulić, načelnice epidemiološke službe Doma zdravlja u Boru, šuge nema. Do sada se nisu javljali pacijenti sa ovom zaraznom bolešću pa nema ni naznaka da će je biti.

Dnevno se Zdravstvenom centru Zaječar javi po dva-tri pacijenta sa ovom zaraznom bolešću.

Iako se ovo obolenje smatra bolešću neurednih osoba, to više nije pravilo. Sve je više srednjoškolaca i dece zaraženo pa je higijena u školama i obdaništima podignuta na viši nivo.

Lekari kažu da više od 15 godina zaraze u ovom obimu nije bilo.

Simptomi šuge su jak svrab, a prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim. U slučaju da je samo jedan član porodice zaražen neophodno je da svi ukućani istovremeno budu pod terapijom.

“Moramo apelovati na građane da ozbiljno shvate problem. Šuga nije teško oboljenje, lako se leči mazanjem kreme od tri do pet dana, ali je potrebno da i zaraženi i njihova okolina koriste kremu. Jedino tako bi se prekinuo lanac infekcije”, kaže dr Ružica Ristić, načelnica dermatovenerološke službe.

Karakteristično je da se radi najčešće o osobama školskog uzrasta, pre svega srednjoškolcima, koji žive u internatima i dele zajedničke prostorije, kažu u zaječarskom Zdravstvenom centru.

Direktor Zdravstvenog centra dr Stanislav Tadić kaže da nema mesta panici, jer je obolelih u Zaječaru bilo i do sada.

“Nije reč o opasnoj bolesti, ona se uspešno leči u kratkom vremenskom periodu, međutim pacijenti se po malo neozbiljno odnose prema lečenju”, napominje Tadić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru, broj prijavljenih pacijenata nešto je viši u oktobru i novembru, kada su prijavljene 24 obolele osobe, ali broj još uvek nije alarmantan.

“To je bolest koja je zastupljenija u zimskom periodu, kada su ljudi više vremena provode u zatvorenim prostorijama i kada su u neposrednom kontaktu”, kaže dr Svetlana Živković, epidemiolog u ZZJZ “Timok”.

Simptomi šuge su svrab, koji se posebno pojačava noću i promene na koži, koje mogu da se pojave na zglobovima, laktovima, genitalijama, pazuhu, između prstiju, a prenosi se direktnim kontaktom ili preko odeće i posteljine. Preventivne mere najčešće se odnose na pojačanje lične higijene, savetuju lekari.

(Blic/Bor030)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime