Sumpor naneo štetu voćnjacima

Oblaci štetnog sumpor-dioksida iz pogona RTB Bor naneli veliku štetu voćnjacima u okolini Bora, rekao predsednik ekološkog društva Ekoagenda Dragan Jankucić.

 

Prema njegovim rečima, gasovi sumpor-dioksida su zahvatili gotovo celo područje Velikog Krivelja.

„Najveća koncentracija sumpor-dioksida u poslednjih mesec dana zahvatila je područje sela Veliki Krivelj, gde ne postoje merne stanice za praćenje zagađenja. Uništeni su voćnjaci i pčelinjaci u nekoliko domaćinstava“, kazao je Jankucić.

Jedan od oštećenih Jovica Nikolić je rekao da je štetni oblak ovog gasa, koji nastaje kao posledica proizvodnje bakra, zahvatio ogromno područje Krivelja.

„Nema komšije koji nije pretrpeo štetu. Meni je desetkovano stotinak košnica, jer se nijedna pčela koju je zahvatio dim nije vratila sa ispaše, kazao je Nikolić.

Njegove komšije kažu da su ogromnu štetu pretrpeli i voćnjaci i povrtarske kulture, kao i da su listovi i cvetovi „sagoreli“.

Kako je naveo jedan od komšija Dragan Janković, meštani su danima alarmirali poslovodstvo Topionice bakra zbog velikog zagađenja, ali im se niko nije obratio.

„Proizvodnja nije zaustavljena, iako je to u obavezi da se učini prilikom veće koncentracije sumpor-dioksida.“, rekao je Jankucić.

On je naveo da u Boru postoje stacionirane, ali ne i mobilne merne stanice koje prate aerozagađenje, tako da se ne može precizno utvrditi koliki je stepen zagađenja bio ovog jutra u Velikom Krivelju.

Ranije se dešavalo da merne stanice evidentiraju i do hiljadu puta veću koncentraciju ovog gasa od dozvoljenog.

Prema podacima komisije za procenu štete, prošle godine su gasovi naneli štetu na voćnjacima i baštama u skoro 200 domaćinstava.

Tada je Topionica i rafinacija meštanima sela Krivelj i naselja Brezonik isplatila odštetu, koja je, u zavisnosti od stepena oštećenja, iznosila od 1.000 do 150.000 dinara.

U Boru ove godine počinje izgradnja nove, ekološki čiste topionice bakra, a završetak radova očekuje se za oko tri godine.

(BETA)