Sutra novi tender za RTB Bor

 Beograd – Posle godinu dana od prvog, sutra će konačno biti objavljen novi, drugi tender za prodaju imovine Rudarsko-topioničarskog basena Bor

Minimalna cena za prodaju borskog basena biće 340 miliona dolara. Kompanija Bejzik element, koja je u vlasništvu ruskog milijardera Olega Deripaske, već je najavila da će učestvovati na tenderu, a sličnu najavu je dala i kompanija Ist point, koja je na prvom tenderu bila drugoplasirana.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić za B92 kaže da će predstojeći tender biti u potpunosti transparentan i da očekuje da će se do kraja godine znati ko je pobednik.

Dinkić dodaje da će početna cena biti za oko 80 miliona dolara viša nego na prvom tenderu, dok će minimalne investicije iznositi 180 miliona dolara, što je tri puta više nego pre godinu dana. Te investicije treba da obezbede izgradnju potpuno nove topionice u Boru i zaštitu životne sredine u skladu sa evropskim standardima.

"Tender uvek zavisi od konkurencije i što više ponuđača bude bilo manje su šanse da propadne", kaže ministar Dinkić i napominje da je obavezni depozit podignut tri puta.

Menadžment Rudarsko-topioničarskog basena Bor smatra da se sa pobednikom na tenderu mora precizno definisati plan i dinamika investiranja, koja bi striktno morala da se poštuje, kako se ne bi dogodilo isto što i na prethodnom tenderu. Stav Samostalnih sindikata je da nikako ne treba prodavati sav kapital borskog basena.

"Mi samo hoćemo da država ima udeo u akcijama RTB-a Bor, a da ne bude prodato sto odsto vlasništva, jer na taj način mi imamo sigurnost", kaže Dragan Aleksić, predsednih samostalnih sindikata RTB-a Bor.

Ipak, ekonomisti se boje da i novi tender može da propadne, a Milan Kovačević objašnjava da "nije pametno određivati minimalne investicije u vrednosnom iznosu, već je važnije u šta će kupac investirati i da se dogovore svi uslovi".

Podsetimo, na prvom tenderu pobedila je rumunska kompanija Kuprom koja je ponudila cenu od 400 miliona dolara. Ugovor je poništen krajem aprila ove godine zato što Kuprom nije isplatio ugovorenu cenu.

 
(B92)