Sutra protest prosvetara, u septembru skraćenje časova

Štrajk prosvetara će obeležiti početak i ove školske godine. Veliki protest zakazan je sutra za 12 časova u Beogradu, a skraćenje časova na 30 minuta slede tokom septembra i to 3, 11, 19 i 27.

Arhiva / Foto: Aleksandra Mitrović (www.bor030.net)

Prosvetni radnici su, nezadovoljni platnim razredima, najavili štrajk za prvi dan školske godine. Njihovi uslovi su da zarada bude izjednačena sa ostalima u javnom sektoru.

Protest pod sloganom „Pravda ispred para“ počeće ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zatim će prosvetari prošetati do Vlade Srbije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Arhiva / Foto: Aleksandra Mitrović (www.bor030.net)

Kako kaže predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković, prosvetari dugo prate najave reformi platih grupa i razreda, a poslednji Zakon o zaposlenima u javnim službama izuzima vojsku, policiju, Bezbednosno-informativnu agenciju, kao i državne agencije.

„Najnezadovoljniji smo zbog toga što je najveći broj prosvetnih radnika u 8-oj platnoj grupi, njih 98 odsto, gde napredovanje nije moguće. U 9-oj se nalazi tek oko 1.000 zaposlenih, uglavnom direktora“, rekla je Janković i dodala da neće prestati sa štrajkovima dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Štrajku u Beogradu će pristupiti sva četiri reprezentativna sindikata – USPRS, Sindikat radnika u prosveti, UGSPR i Nezavisnost.

Vlada Srbije treba do kraja septembra da usvoji uredbu kojom će platne grupe i razredi promeniti raspon zarada u školstvu, a za većinu će značiti rast plata.

Ministar prosvete Mladen Šarčević pak poručuje da se motiv za protest prosvetnih sindikata vidi u zauzimanju bolje pozicije u pregovorima.

„Trebalo bi predstavnici sindikata prosvete da sednu sa zdravstvom, socijalom, sa svima drugima, i uporede to što bi kod nekoga bilo bolje, veće ili manje. Sama matrica daje mogućnost da se povećanje plata u prosveti desi već od 1. januara, kroz procenu kvaliteta“, rekao je ministar Šarčević.