Obeležen vek od oslobođenja Bora u Prvom svetskom ratu

0
110

Polaganjem venaca i cveća na spomenik poginulim srpskim i francuskim vojnicima od 1912. do 1918. godine u subotu 20. oktobra, obeleženo je sto godina od oslobođenja grada Bora u Prvom svetskom ratu.

Na obeležavanju ovog važnog datuma iz istorije grada delegaciju lokalne samouprave predvodio je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Obraćajući se prisutnima Milikić je poručio da se moramo sećati rudara koji su krvlji u znojem gradili grad i kao i onih koji su ga oslobađali.

Pored zvaničnika grada Bora vence su položili i predstavnici društva za negovanje slobodarskih tradicija, političkih stranaka i potomaka ratnika.

Nemačka okupaciona vojska se 19. oktobra 1918. godine povukla iz Bora pred francuskom kolonijalnom konjičkom brigadom predvođenom admiralom Emilom Gepratom. Oružanih borbi nije bilojer je Bugarska kapitulirala krajem septembra 1918. godine, dok su Nemačka i Austrougarska kapitulaciju potpisale početkom novembra.

Tokom Prvog svetskog rata život je izgubilo oko 1.100 vojnika i civila sa teritorije opštine Bor, dok je iz istočne Srbije poginulo oko 25.000 boraca.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here