Švajcarci zainteresovani za rudu iz Čoka Marina

3
27

Švajcarska multinacionalna kompanija “Trafigura” zainteresovana je da od Rudarsko-topioničarskog basena Bor otkupi celokupnu količinu koncentrata koji treba da se dobije preradom rude iz rudnika zlata “Čoka Marin” kod Majdanpeka.

Nameru “Trafigure” da sa Basenom i u toj oblasti ostvari poslovnu saradnju, generalnom direktoru RTB-a Blagoju Spaskovskom i njegovim saradnicima preneo je, 1. septembra, direktor ove švajcarske kompanije za Evropu Branko Buhovac.

“Trafigura” sa RTB-om ima dugogodišnju saradnju. Borska topionica obavlja uslužnu preradu našeg koncentrata, a taj posao je i sada aktuelan s obzirom na to da smo početkom ove godine sklopili ugovor o preradi 24.000 tona. Pored toga, “Trafigura” kupuje i borsku katodu. U priču o koncentratu iz rudnika nadomak Majdanpeka “ulazimo” sa željom da kupimo celokupnu proizvodnju odatle i da na taj način pospešimo saradnju sa Basenom, ali i da u dogledno vreme zajedničkim snagama radimo i na drugim projektima – kazao je Buhovac i dodao da, pored RTB-a, švajcarska kompanija sarađuje dugo i sa borskim “Grandinženjeringom”.

Objašnjavajući redosled “koraka” koji će prethoditi komercijalnim razgovorima Spaskovski je rekao: – Sledeće nedelje uradićemo industrijsku probu na tehnološkom uzorku rude iz “Čoka Marina”. Nakon nje i laboratorijskih analiza imaćemo pouzdane podatke o sadržaju bakra, zlata, srebra, olova, cinka u rudi, ali i svih ostalih štetnih elemenata, poput arsena, kadmijuma, žive. Tek nakon toga možemo govoriti o uslovima prodaje – istakao je Spaskovski.

Podvukao je pritom da idustrijskoj probi i uzimanju uzoraka za hemijsku analizu mogu prisustvovati i predstavnici “Trafigure” ali i medija.

Švajcarska “Trafigura”, prema rečima Buhovca, ima rudnike u Peruu i Španiji u kojima se godišnje proizvodi 250 hiljada tona koncentrata. – Upravo iz rudnika u Španiji dobijamo koncentrat koji je sličan onom iz “Čoka Marina” i prodajemo ga dalje – dodao je on.

(www.rtb.rs)

3 KOMENTARA

  1. Da, ta je firma boranima ostala u lošem sećanju, jer je ovde topila zagađene koncentrate, ali sada je zainteresovana da naše zagađene koncentrate prerađuje na nekom drugom mestu, možda u nekim topionicama, koje su projektovane za preradu takvih koncentrata bez opasnosti po životnu sredinu lokalnog stanovništva.

    U svakom slučaju zahvalan sam menadžmentu RTB-a što je odlučio da se takav koncentrat ne prerađuje u Boru, jer ne treba zaboraviti da je neki od prethodnih menadžmenta RTB-a iz osamdesetih godina dozvoljavao preradu rude iz rudnog tela “H” (ruda po sadržaju slična rudi iz nalazišta Čoka Marin), kao i preradu prljavih uvoznih koncentrata sa živom, arsenom, kadmijumom, olovom i prirodnim i veštačkim nukleidima.

  2. Pa kaze direktor Trafigure: ““Trafigura” sa RTB-om ima dugogodišnju saradnju. Borska topionica obavlja uslužnu preradu našeg koncentrata, a taj posao je i sada aktuelan s obzirom na to da smo početkom ove godine sklopili ugovor o preradi 24.000 tona. ”
    a na kraju kaze: “Upravo iz rudnika u Španiji dobijamo koncentrat koji je sličan onom iz “Čoka Marina” i prodajemo ga dalje – dodao je on.”
    Kome, nama u Boru???

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here