Sve manje građana podržava ulazak Srbije u EU

0
35

Polovina građana smatra da Srbija treba da postane članica EU, dok se tome protivi 37 odsto, a protiv ulaska u NATO je 73 odsto, pokazalo je istraživanje CeSISD-a “Aktivizam građana u Srbiji”, sprovedeno od 10. do 20. juna.

Foto: europa.eu
Foto: europa.eu

Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković rekao je na konfereneciji za novinare da je u odnosu na ranija istraživanja, značajno porastao broj onih koji se protive ulasku u EU, navodeći da je 2011. godine 62 odsto građana podržavalo ulazak u EU, a 2013. godine 66 procenata.

Kada je reč o NATO, junsko istraživanje je pokazalo da pada podrška i ulasku u NATO, a Vuković navodi da se tome protivi 73 odsto, da 12 procenata smatra da Srbija treba da bude članica te vojne alijanse, dok je 2012. godine ulasku u NATO protivilo 65 odsto, dok je to podržavalo 25 odsto građana.

Terensko istraživanje CeSID-a koje je uz podršku USAID-a sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.000 punoletnih ispitanika, pokazalo je, kako navodi Vuković, i pad poverenja u državne institucije.

Prema rezultatima istraživanja, vladi veruje 31 odsto, predsedniku Republike 27 odsto, parlamentu 20 odsto, a političkim strankama sedam odsto ispitanika.

Vuković kaže da je istraživanje u martu pokazalo da 58 odsto građana ima poverenje u Vojsku Srbije, a da po junskom istraživanju iznosi 50 odsto.

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Kačar rekao je da bi se 40 odsto anketiranih lično angažovalo u rešavanju problema, dok 26 odsto njih veruje da uopšte ne mogu da doprinesu rešavanju problema.

Kačar kaže da je izborni aktivizam i dalje visok, navodeći da je 56 odsto ispitanika navelo da redovno izlazi na izbore, dok je 26 procenata reklo da izlazi na većinu izbora.

(Tanjug)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime