Svečana sednica: Odbornici danas potvrđuju status grada

Predsednik Skupštine opštine Bor Dragan Žikić zakazao je za petak, 27. jul, svečanu sednicu lokalnog parlamenta.

Na četvrtoj po redu sednici u aktuelnom sazivu, pred odbornicima će se naći predlozi o neophodnim izmenama Statuta budući da je Bor nedavno dobio status grada.

Na dnevnom redu je i odluka o utvrđivanju organa grada, s obzirom da će odbornici Skupštine opštine, shodno novom statusu, postati odbornici Skupštine grada, predsednik opštine gradonačelnik, opštinski većnici gradski, a Opštinska uprava – Gradska uprava.

Uz ove odluke, odbornici će razmatrati i predlog odluke o platama i drugim primanjima za izabrana i postavljena lica u organima grada Bora, kojom će funkcionerima, za 10 do 15 odsto biti povećana primanja.

Sednicom će početi celodnevna proslava dobijanja statusa grada. Planirano je da u podne bude održana svečana akademija, izložbe fotografija i rukotvorina biće održane na platou Doma kulture početi od 17 sati. U finišu proslave biće održan koncert u amfiteatru sa početkom u 20 sati koji će začiniti vatromet.

Poslanici Narodne Skupštine Republike Srbije usvojili su 20. juna izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i Boru vratili status grada.

Bor je status grada prvi put dobio 6. maja 1947. godine odlukom tadašnje Vlade Narodne Republike Srbije.