Svečanom božićnom misom obeležen praznik Hristovog rođenja u Boru

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, praznik rođenja Isusa Hrista. Svečana božićna misa održana je jutros u 10 časova i u župnoj crkvi Sv. Ljudevita u Boru.

Na Badnje veče najpre je služena misa ponoćka, kojom počinje božićno slavlje, a predvodio ju je borski župnik, velečasni Marjan Lindić.

Tom prilikom, sveštenik borske crkve svim vernicima uputio je reči podrške u teškim vremenima epidemije, ali i podsticaj da mole za skori završetak krize uzrokovane virusom.

Uz tradicionalne božićne pesme poput „Radujte se narodi“, „Betleheme grade slavni“ i druge, svečano misno slavlje nastavljeno je jutrošnjom božićnom evharistijom, kojoj je prisustvovalo stotinak vernika.

„Svim vernicima želim da čestitam ovaj veliki praznik. Ovo je dan kada nam se rodio spasitelj, Hrist gospodin. Na ovaj dan narod koji je u tmini hodao, svetlost vide veliku. Ovo je dan za obraćenje i vraćanje Bogu. Neka vas značaj ovog događaja potakne na molitvu i vraćanje pravim hrišćanskim vrednostima“, izjavio je Marjan Lindić u svojoj božićnoj propovedi.

Uz maksimalne mere predostrožnosti, Božić po gregorijanskom kalendaru ove godine protekao je uz poštovanje fizičke distance i u krugu porodice.

Tradicionalno, borska crkva bila je i za ovogodišnji praznik Hristovog rođenja uređena u skladu sa simbolikom ovog blagdana. Centralni momenat u vidu štale gde se, prema Bibliji, rodio Isus Hrist bio je najupečatljiviji.