Švedska će pomoći RTB-u da dobije robni kredit

Ambasador Švedske u Srbiji Nils Krister Bringeus, sa delegacijom predstavnika firmi iz te zemlje, posetio je danas RTB Bor gde je sa poslovodstvom borske kompanije razgovarano o budućoj saradnji kroz kreditiranje rudarske opreme.

Ambasador Švedske u Srbiji Nils Krister Bringeus, sa delegacijom predstavnika firmi iz te zemlje, posetio je danas Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor gde je sa poslovodstvom borske kompanije razgovarano o budućoj saradnji kroz kreditiranje rudarske opreme.
 

Borskom kombinatu bakra predstavljeno je devet švedskih vodećih kompanija iz oblasti rudarstva, a ambasador Švedske je rekao da će se založiti da vlada te zemlje pomogne prilikom dodele kredita RTB-u za nabavku opreme kojom će se modernizvati borsko rudarstvo.

„Postoji veliko interesovanje švedske vlade da pomogne u kreditiranju za kupovinu opreme, a ponudili smo da ključna stavka za Srbiju bude ekologija“, kazao je Bringeus.

Prema njegovim rečima, Švedska ima interes da bude prisutna u Srbiji, a to znači i u RTB-u, sa kojim neke kompanije iz te zemlje sarađuju već 30 godina.

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, izjavio je da je u planu uzimanje robnog kredita većeg od 40 miliona dolara za nabavku opreme, i da je u Vladi dobio uveravanja da će država stati kao garant tog kredita.

Dodao je da će konkretni razgovori o toj temi početi naredne sedmice, i da će nova oprema doprineti znatno efikasnijem radu borskih rudnika i metalurških postrojenja.

Izvor: Beta