SVETI VRAČI: Borski lekari obeležili krsnu slavu

0
123

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležili su praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi, koji se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

slava-dom-zdravlja

U velikoj sali Doma zdravlja u Boru, u prisustvu zdravstvenih radnika, sveštenstva borske pravoslavne crkve “Sveti Djordje”, ali i gostiju, presečen je slavski kolač i upućene su čestitke i poruke u kojima se kaže da zdravstveni radnici mogu i moraju da budu humani svakoga dana i u svakoj prilici, kao što su to bili Sveti Vrači. Domaćin slave ove godine bio je dr Staniša Lazić, dok je budući kolačar dr Dušan Đenadić.

Već godinama svakog 14. novembra lomljenjem kolača lekari slave ove svetitelje kao krsnu slavu. I letnji i jesenji Sveti vrači obeležavaju se sa uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine.

Inače, Kozma i Damjan su rođena braća, rodom iz Rima. Kršteni su još kao deca i vaspitani u hrišćanskom duhu. Imali su veliku blagodat od Boga da leče ljude i životinje od svake bolesti, obično polaganjem ruku.

Za svoj trud nisu tražili nagrade, samo su zahtevali od bolesnika da veruje u Gospoda Hrista. Nasledili su veliko imanje, ali su ga razdelili siromasima.

Predanje kaže da su se braća jednom posvađala jer je Damjan od jedne žene koju je izlečio uzeo tri jajeta. Kozma se toliko naljutio da je tražio da kada budu umrli da ih ne sahrane zajedno. Ali Damjan, uzevši jaja, ipak nije postupio suprotno Hristovoj pouci jer dar nije uzeo kao platu za lečenje, već zato što ga je žena zaklela Svetom trojicom. Po Božjoj promisli,braća su ipak sahranjena zajedno u mestu Ferman.

Svetu braću su gonitelji hrišćana doveli okovane u lance pred cara Karina, koji im naredi da se odreknu Hrista i prinesu žrtve idolima. Ali braća čudesno izlečiše i samoga cara, te on izjavi svoju veru u Hrista i otpusti ih.

Zavidljiv zbog njihove slave, jedan lekar, bivši njihov učitelj, pod izgovorom da beru lekovite trave, odveo ih je u planinu i pobio kamenjem 284. godine.

Sveti besrebrenici i čudotvorci Kozma i Damjan, ili sveti Vrači, zaštitnici su srpske medicine i farmacije. Inače, vrač na crkvenoslovenskom znači školovani lekar.

Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila ovaj dan svojom slavom.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime