Svetski dan borbe protiv dijabetesa u Boru obeležen akcijom provere nivoa šećera u krvi

Opšta bolnica Bor i Dom zdravlja u Boru u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv dijabetesa „Plavi Istok” obeležili su Svetski dan borbe protiv dijabetesa akcijom provere nivoa šećera u krvi.

Akcija je organizovana u supermarketu „Maxi”, a zainteresovani građani su, pored provere glikemije, imali su priliku da provere i krvni pritisak.

„Danas je Svetski dan borbe protiv dijabeta pa smo povodom toga organizovali akciju kako bi naši sugrađani mogli da provere nivo šećera u krvi i da ovu opasnu i podmuklu bolest otkriju na vreme”, kaže dr Ana Golubović Spasojević, v.d. direktorka Opšte bolnice Bor.

U Srbiji je registrovano preko 770 hiljada dijabetičara od čega je u Boru od ove bolesti obolelo oko 7 hiljada ljudi. Dijabetes je, ističe dr Branislava Radosavljević, specijalista interne medicine, jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja koje se lako dijagnostikuje merenjem nivoa šećera u krvi.

„Ovakve akcije su od izuzetne važnosti jer je dijabetes takvo obolenje da se može sa njim normalno živeti, ali da ne bude otkriven na vreme. U većini slučajeva bolest bude otkrivena kada nastanu komplikacije kod pacijenata”, naglašava dr Radosavljević.

Cilj akcije je, kaže predsednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa „Plavi istok” Dejan Todorović, skretanje pažnje na obolele od dijabetesa, a ono što je najvažnije, dodaje on, jeste edukacija.

„Sa dijabetesom se živi i pacijenti kod kojih je ova bolest potvrđena mogu voditi normalan život. Svim obolelim od dijabetesa danas je dostupan savremen insulin kao i insulinske pumpe kao najmoderniji oblik terapije”, ističe Todorović.

Dobrom edukacijom i kvalitetnom terapijom, dodaje on, sprečavaju se komplikacije koje se mogu pojaviti kod obolelih od ove podmukle bolesti.