Svetski dan planete Zemlje

https://bor030.net/portal/components/com_datsogallery/img_thumbnails/B3FE1C91B618-10.jpgSvetski dan planete Zemlje, 22. april obeležen je u Narodnoj biblioteci u Boru edukacijom na temama o globalnom zagrevanju, što je ovogodišnja tema, a ustanova za decu "Bambi" je povodom dana te ustanove organizovala predstavu "Ivica i Marica za planetu Zemlju".

Dan planete Zemlje posvećen je borbi protiv ugrožavanja životne sredine. Ovo ne podrazumeva samo brigu o vodi i zdravlju već i o vazduhu i glovalnom zagrevanju koje preti da ugrozi život na našoj planeti.

Prema najnovijim ispitivanjima naučnika, u XX veku je temperatura Zemlje porasla za 0,6 ºC, što predstavlja oko 3 ºC više u odnosu na prethodni vek. Ova statistika pokazuje da bi Zemlja mogla da se suoči sa nestašicom vode i hrane.

Srbija se priključila velikoj porodici "zelenih", a njeni ekolozi i ljudi dobre volje pokušavaju da se suprotstave interesima kapitala koji ne pita kakvu pustoš ostavlja posle eksploatacija šuma, ruda i drugog prirodnog blaga. Povodom toga je i počelo pošumnjavanje površinskog kopa "Veliki Krivelj" koje bi trebalo da popravi kvalitet vazduha u Boru.