Svetski dan šuma: Borski i majdanpečki predškolci i srednjoškolci posadili 1.500 sadnica

Svetski dan šuma, 21. mart, ove godine obeležava se pod sloganom “Šume i inovacije – nova rešenja za bolji svet”.

Srbija Ziđin Koper je kao pionir zelenog rudarstva u zemlji impozantne površine degradiranog zemljišta rekultivisala upravo najsavremenijim metodama.

Samo tehnikom hidrosetve zatravljeno je 125.000 kvadratnih metara kosih i stenovitih terena. Hidrosetva je jednostavan i brz način ozelenjavanja velikih i vrlo nepristupačnih površina, a u borskim i majdanpečkim rudnicima ova metoda je zaživela dolaskom kineskog Ziđina.  Postupak podrazumeva prskanje zemljišta smešom semena, vode, đubriva i zaštitnog malča, nakon čega vrlo brzo, za pet do sedam dana, nastaje zeleni pokrivač.

Akcijama pošumljavanja u Boru i Majdanpeku, u kojima su u oba grada učestvovala deca, Srbija Ziđin Koper obeležila je ovaj važan dan. Majdanpečki srednjoškolci zasadili su više od 1.000 mladica crnog bora na brani jalovišta “Vančev potok”, a sadnice i logistiku obezbedio im je  Rudnik bakra Majdanpek.

„Pozvali smo mlade da nam se pridruže u akciji pošumljavanja, jer je važno da oni shvate da je ovo ulaganje u njihovu bolju budućnost. Većina će ostati da živi i radi u gradu koji sada pruža  znatno veće mogućnosti. Važno je da na vreme nauče da rudarstvo može biti zeleno i održivo, i da zajedničkim akcijama možemo da poboljšamo životnu sredinu“, rekao  je rukovodilac Rudnika bakra Majdanpek Nebojša Stojanović.

Kako je obnavljanje šumskih ekosistema preduslov za zdrav razvoj budućih generacija, Srbija Ziđin Koper je istog dana predškolskoj ustanovi “Bambi” u Boru poklonila 500 sadnica različitog drveća. Predškolci, njihovi vaspitači i predstavnici kompanije oplemenili su sadnicama dvorište vrtića i nadaju se da će se u hladovini tih stabala igrati budući naraštaji.

Šume su važne jer proizvode kiseonik, bez njih ne možemo da dišemo, kaže šestogodišnja Olga Katić iz predškolske ustanove „Bambi“.

„Da bi šume bile lepe i da bi mogle da porastu, trebaju im sunce, voda i puno ljubavi, baš kao i deci. One su i dom divljim životinjama, pa moramo pažljivo da ih čuvamo“, smatra mala Olga.

Tokom prethodnih pet godina, u okviru brojnih ekoloških projekata, Srbija Ziđin Koper je u cilju smanjenja uticaja rudarskih aktivnosti na životnu sredinu posadila više od 618.000 sadnica i ozelenila skoro 315 hektara degradiranog zemljišta.  U ozelenjavanje je uloženo 36 miliona američkih dolara, a u najzahtevnije projekte ubrajaju se ozelenjavanje brana flotacijskih jalovišta rudnika “Veliki Krivelj” i Rudnika bakra Majdanpek, rekultivacija starih kopovskih odlagališta, kao i uređenje zona rudnika i fabrika.

Svesna da su šume dragoceni prirodni resurs i da su zaslužne za ublažavanje klimatskih promena, prečišćavanje vazduha od prašine i sprečavaje erozije i klizišta, Srbija Ziđin Koper je samo prošle godine za obnavljanje biodiverziteta izdvojila sedam miliona dolara. U Boru i Majdanpeku formirane su nove zelene površine i zasađeno je skoro 400.000 mladica drveća, ukrasnog žbunja i cveća.

Zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper zadužen za zaštitu životne sredine Zong Junhua najavio je nastavak radova u okviru rekultivacije zemljišta degradiranog višedecenijskim rudarskim aktivnostima i ozelenjavanje dodatnih 30.000 kvadratnih metara površina ove godine, dok će rudničke “zelene oaze” biti bogatije za 200.000 različitih sadnica. On je naglasio i da je ekološka komponenta sastavni deo svakog rudarskog i građevinskog projekta kompanije.