Obeležen Svetski dan životinja u borskom ZOO vrtu

Povodom Svetskog dana zaštite životinja, učenici ŠOSO „Vidovdan“ i  OŠ „Dušan Radović“ sa svojim učiteljima i nastavnicima posetili su borski Zoološki vrt. Ova poseta organizovana je i u okviru obeležavanja Dečije nedelje.

zoo-vrt-bor-ulaz

U okviru obeležavanja Svetskog dana zaštite divljih životinja, 4. oktobra, i povodom obeležavanja Dečije nedelje, učenici ŠOSO „Vidovdan“ i  OŠ „Dušan Radović“ sa svojim učiteljima i nastavnicima posetili su borski Zoološki vrt. Više desetina mališana imalo je priliku da uživa u čarima borskog zoo vrta. Za učenike je ovih škola bio je organizovan javni čas o divljim životinjama i njihovoj zaštiti.

Prema zvaničnim podacima komiteta UN zaduženog za zaštitu životinja i prirode svakoga dana nestane oko 100 životinjskih vrsta.

Aktivisti za zaštitu prirode podsećaju na neke zanimljivosti vezane za životinjski svet. Tako, krave muču s posebnim „akcentom“ u zavisnosti od oblasti iz koje dolaze, a slepi miševi uvek skreću ulevo kada izleću iz pećine.

Zebre su zapravo bele sa crnim prugama, nikad obrnuto, flamingosi mogu da jedu samo ako im je glava okrenuta naopako, dok kvakanje patke nikad ne odijekuje, ma gde se ona nalazila. I niko ne zna zašto je to tako. Konji mogu spavati samo 40 minuta dnevno u ležećem položaju, dok se panda hrani isključivo bambusom.

Ovo su samo neke od neverovatnih činjenica koje dokazuju koliko su životinje divna stvorenja i koliko njihovo prisustvo na planeti obogaćuje sam čovekov život, ističu aktivisti, upozoravajući na bespoštednu ekspoataciju prirodnih resursa zbog koje životinje gube svoja staništa.

Oni podsećaju da su nam životinje prijatelji i „cimeri“ na ovoj planeti i da je naša odgovornost da ih zaštitimo. Svetski dan životinja proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta.

Za Svetski dan životinja izabran je 4. oktobar, dan svetog Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja. Otada je Svetski dan životinja postao dan prisećanja i odavanja počasti svim životinjama, s posebnim naglaskom na ljude koji vole i poštuju životinje.