Svetu predstoje velike poplave, oluje i suše

Ujedinjene nacije upozoravaju da bi Zemlja za 40 godina mogla da se suoči sa iznenadnim poplavama, olujama i vrelim talasima i, u okviru kampanje uoči predstojećeg samita o klimi, snimile su „izmišljene, ali realistične“ vremenske prognoze iz 2050. godine.

Munje

Svetska meteorološka organizacija UN pozvala je poznate prezentere vremenskih prognoza širom sveta kako bi upozorenje bilo što verodostojnije, prenosi londonski „Gardijan“.

„Majami je pod vodom“-kaže jedan američki prezenter u prvom izdanju „vremenske prognoze iz budućnosti“.

Prezenter iz Zambije upozorava sugrađane na vreli talas, dok njegov kolega u SAD kaže: „Neviđena suša u Arizoni odnela je još jedan život.“

Njihov bugarski kolega saopštava da je temperatura dostigla 50 stepeni, čime je potučen rekord od 45 stepeni iz 1916. godine.

Generalni sekretar UN Ban Kimu je, u saopštenju izdatom uoči samita o klimi 23. septembra u Njujorku, pozvao svetske lidere da se obavežu da će se boriti protiv klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

„Klimatske promene svugde utiču na vremenske prilike. Vreme postaje sve ekstremnije i poništava dosad uspostavljene obrasce. To znači više prirodnih katastrofa i više neizvesnosti“, rekao je Ban.

Samit je zamišljen kao korak napred ka postizanju sporazuma između skoro 200 zemalja da do kraja 2015. godine bude usporeno globalno zagrevanje.

(Tanjug)