SZC: Ispunjeni svi ekološki zahtevi

Radna grupa Vlade Republike Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek i inspekcijski tim utvrdili su da je Rudnik bakra Majdanpek ispunio sve zahteve koji se odnose na eliminisanje uticaja kvaliteta vode u ovoj reci.

Kako je konstatovano, kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper (SZC)) realizovala je naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, a ujedno je i preduzela niz drugih mera sa ciljem da smanji uticaj svojih rudarskih aktivnosti na životnu sredinu, i samim tim, korak po korak polako reši nagomilane nasleđene probleme u ovoj oblasti. Kompanija je dobila i zvaničnu pohvalu za realizaciju projekta koji nije bio deo naloženih mera, a koji se odnosi na povraćaj 95 odsto procesovanih voda iz filtraže u pogon flotacije majdanpečkog rudnika.

Radna grupa u čijem sastavu su, pored ostalih, bili pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović, zatim pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović, kao i rudarski, vodni i inspektor zaštite životne sredine, uverila se prilikom utvrđivanja stanja na terenu da je majdanpečki rudnik učinio sve u cilju poštovanja naloženih mera. Utvrđeno je da je Kompanija očistila postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradila nove taložnike za mehaničko prečišćavanje otpadnih, zamuljenih voda, kao i za perionicu teških i drugih vozila.

Iako to nije bila obaveza kompanije, od materijala koji se decenijama taložio, očišćeno je korito reke Mali Pek u dužini od skoro 300 metara, i to delu koji nije u rudničkoj zoni. Nadležni u Kompaniji prihvatili su obavezu da se izgradi još jedan dodatni taložnik, kako je sugerisano prilikom kontrolnog nadzora, a preuzeta je i obaveza redovnog ispitivanja i vođenja evidencije i kvalitetu otpadnih voda.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović izrazio je zadovoljstvo što su Kompanija i Ministarstvo rudarstva i energetike „na istom putu“ kada je reč o zaštiti životne sredine.

„Želimo da Serbia Zijin Copper bude primer da rudarstvo u Srbiji može da bude zeleno, jer je to osnovni smisao napretka kada je ova industrija u pitanju. Ne rudarstvo po bilo koju cenu, već ono koje može da bude održivo i koje mora da bude zeleno i u saglasju sa zakonima prirode i zakonima zaštite životne sredine“, naglasio je Milijanović.

Predstavnici Radne grupe nagovestili su svoje češće prisustvo u ovoj sredini i aktivno praćenje potencijalnih zagađivača reke Pek, a sve sa ciljem da se postigne nulto zagađenje. Predstavnici kompanije SZC istakli su da će striktno sprovoditi naložene mere inspekcijskog tima, ali i da će kontinuirano raditi u oblasti zaštite životne sredine.

„Problemi istorijskog nasleđa će biti rešavani korak po korak do konačne zamisli da vode budu bistrije, a planine zelenije. Radićemo prema standardima unapređenja životne sredine do zelenog rudnika i plana da rudnik kasnije postane vrt, a rudarstvo zelena industrija. U pogonu filtraže već je pušten u rad sistem koji 95 odsto procesnih voda vraća nazad u flotaciju, a u oblasti zaštite životne sredine realizovani su i brojni poslovi pošumljavanja i ozelenjavanja rudarskih površina“, poručili su iz kompanije Srbija Ziđin Koper.