SZC: Pregovori o novom Kolektivnom ugovoru nisu uspeli, na snagu stupa Pravilnik o radu

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper (SZC)) potvrdila je da pregovori o novom Kolektivnom ugovoru sa reprezentativnim sindikatima nisu bili uspešni i da će se do njegovog usvajanja primenjivati Pravilnik o radu.

Iz Kompanije kažu da je ovakvo rešenje po Zakonu u okolnistima kada je važenje Kolektivnog ugovora isteklo, a novi nije usaglašen.

„Kako je stari Kolektivni ugovor istekao donesen je Pravilnik o radu koji prema zakonu zamenjuje Kolektivni ugovor. On će biti na snazi sve dok u daljim pregovorima ne budemo zaključili novi Kolektivni ugovor. I poslovodstvo i reprezentativni sindikati su dužni i pored donošenja Pravlnika o radu da nastave pregovore u dobroj veri. Prema tome, donošenje Pravilnika o radu je privremeno i treba očekivati da će se uz strljenje i odgovornost svih učesnika u pregovorima doći do željenog cilja“, navode u SZC.

Kompanija tvrdi da je Pravnik o radu zapravo predlog Kolektivnog ugovora poslovodstva  izmenjen prihvatanjem zahteva sindikata koji se odnose na dužinu godišnjeg odmora, plaćeno odsustvo, uvećanje zarada, otpremnine i nagrade pri odlasku u penziju, naknade pogrebnih troškova i pomoći u slučaju smrti zaposlenog.

Pored toga, poslodavac se obavezao da utvrdi i isplaćuje nagrade za sticanje setifikata, licenci i diploma, nagrade za doprinos bezbednosti na radnom mestu, nagrade za zaposlene koji rade u otećanim uslovima rada, nagrade za prisutnost na radu, gošnje nagrade za radni učinak i nagrade za uštedu vremena i troškova prilikom obavljanja posla.

Iz SZC kažu da osnovne zarade zaposlenih neće biti smanjene već da će biti i uvećane.

„Nažalost zbog nespremnosti reprezentativnih sindikata da odstupe od svojih početnih zahteva, a radi zaštite prava zaposlenih nakon isteka Koletivnog ugovora kada je nastala situacija u kojoj je trebalo naposredno primeniti Zakon o radu poslodavac je odlučio da zaštiti prava svih zaposlenih“, kažu u Kompaniji.

Poslodavac je pozvao sindikate da se uzdrže od aktivnosti „koje mogu uneti nemir i zabunu među zaposlene i naneti štetu Kopmpaniji“ i zamolio ih za saradnju i konstruktivni pristup.