Telekom ostvario neto dobit od 15,3 milijarde dinara

„Telekom Srbija“ je prošle godine ostvario godišnju neto dobit od 15,3 milijarde dinara, što je rast za 4,1 milijardu u odnosu na godinu pre, izjavio je generalni direktor Predrag Ćulibrk.

telekom-srbija

„Prošle godine smo značajno smanjili zaduženost. Uspeli smo da otplatimo oko 200 miliona evra kredita koji smo uzeli od grupe banaka za otkup akcija od grčkog OTE-a, što sa kamatama iznosi više od 230 miliona evra. Tako nam je sada od obaveza prema bankama preostalo 282 miliona evra“, rekao je Ćilibrk za subotnje „Novosti“.

„Naruku nam je išao i stabilan kurs, za šta je zaslužna i Narodna banka Srbije. Jer, teško je planirati tokove novca u slučaju naglih promena kursa, pošto su naši inputi u velikoj meri vezani za evro“, naveo je Ćulibr.

Na konstataciju da je, mimo ove dobiti od 15,3 milijarde, akcionarima isplaćena dividenda od 7,57 milijardi dinara, i pitanje koliko je otišlo u budžet, generalni dorektor „Telekoma Srbija“ je rekao:

„Dobro smo poslovali, obezbedili smo određeni višak likvidnosti, ne vidim da tu ima bilo kakvog prostora za spekulacije. Skupština akcionara je donela odluku o isplati dividende iz tekuće dobiti. Građanima je namenjeno 2,1 milijardu dinara bruto, odnosno 1,76 milijardi u neto iznosu posle plaćanja poreza, dok je 5,5 milijardi uplaćeno državi kao većinskom akcionaru“.

Kada su u pitanju investicije, on je istakao da je „Telekom Srbija“ najveći investitor u sektoru telekomunikacija.

Prema njegovim rečima, u 2013. je investirano 14 milijardi dinara, pođednako je ulagano u sve segmente poslovanja, i u mobilnu i fiksnu telefoniju, i u multimedijalne sadržaje i servise, i u nedovoljno uređene poslovne procese unutar kompanije, što je do sada bilo zapostavljeno.

„Pokrenuli smo nekoliko važnih projekata u domenu IT u cilju ubrzanja procesa unutar same kompanije, kako bismo skratili vreme od ideje do izlaska na tržište. To je postalo ključna stvar u telekomunikacionoj industriji i na tom polju se utakmice dobijaju. Za ovu godinu zamislili smo ambiciozni plan od 16 milijardi dinara novih investicija“, naveo je Ćilibr.

On je naglasio da nisu planirana nova zaduženja.

„Novi plan investicija, koji je usvojio Nadzorni odbor, planira da našim korisnicima obezbedimo što veći protok za prenos podataka. Jer, mobilni telefoni se sve manje koriste za slanje SMS poruka, to je trend u celoj Evropi, a u nekim zemljama i za govornu komunikaciju. Naša konkurencija sada nije samo u Srbiji, već svuda u svetu“, rekao je Ćilibrk.

(Tanjug)